IURIE MADAN, consilier local în comuna Trușeni: "Prin acest proiect vrem ca să înregistrăm cimitirele așa precum spune legea, pentru că ele sunt în gestiunea statului, adică a administrației publice locale. El prevede condițiile de exploatare a cimitirelor, de înhumare, de curățenie și așa mai departe. În regulament nu se prevăd taxe pentru înmormântări.Dar cel mai important, regulamentul v-a permite administrației publice locale să investească în cimitire, să repare gardul, să facă drum. - Din ce bani? - Din banii publici."

Consilierii, care au venit cu inițiativa, se arată mirați de spusele preotului Andrei Secrii și spune că parohul nu face decât să bage zâzanie între săteni.

IURIE MADAN, consilier local în comuna Trușeni: "Eu am fost mirat. Nimeni, niciodat nu a vorbit de taxe.Este o aberație totală pentru a duce locuitorii în eroare.Probabil dânsul nu prea este de acord cu respectarea legislației în domeniu.Eu înaintez la Procuratura Chișinău pentru a verifica cine și cum a administrat cimitirele, cine și ce taxe a aplicat pentru înhumări."

RODICA GANDRAMAN, consilier local în comuna Trușeni: "Acest proiect de lege a fost propus în luna martie. A fost scos din examinare, pentru că am amânat mai multe ședințe. La ședința la care urma să fie propus subiectul, el nu a venit. Chiar la cea la care urma să fie pus spre votare.Suntem deschiși pentru a face o ședință a satului, să discutăm, să vină cu propuneri.Noi avem un haos. Avem cazuri când se înhumează unul peste altul și oamenii vin la mormintele rudelor și găsesc pe altcineva în locul lor."

Pe de altă parte, parohul bisericii din comună le recomandă aleșilor locali să organizeze dezbateri publice cu oamenii.

ANDREI SECRII, parohul bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Truşeni: "Vreau să le zic la consilieri să facă adunarea generală a satului și acolo să discute.Ei să cheme și preotul și oamenii.Ei niciodată nu m-au invitat. Mă cheamă doar când sunt plecat sau când sunt bolnav, pentru că eu au interesele lor."

Săptămâna trecută, preotul din comuna Trușeni a declarat că un grup de consilieri ar vrea să impună o serie de taxe pentru înmormântarea în cimitirele din localitate fără a discuta cu oamenii. Spusele parohului au stârnit un val de nemulțumire atât în rândul locuitoilor comunei, cât și a aleșilor locali.