Cer arestarea lui Plahotniuc în absență
Social 10 octombrie 2019, 23:07 | 3332

Procurorii anticoruptie au cerut astazi arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Vladimir Plahotniuc, el fiind cercetat pentru spalare de bani in proportii deosebit de mari. Demersul procurorilor a fost examinat in aceasta seara, la Judecatoria Chisinau, sediul Ciocana, intr-o sedinta cu usile inchise. Pronuntarea va avea loc maine. ”E o rafuiala politica”, a replicat avocatului lui Plahotniuic.

Procurorul Victor Cazacu a explicat de ce s-a cerut arestarea lui Plahotniuc în lipsa lui.

În cadrul cauzei penale, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior în privința ei a fost aplicat arestul preventiv. Potrivit procuraturii, ar fi vorba despre un complice la infracțiunea de spălare a banilor, care deja a fost pus sub învinuire. Rolul acestuia era să gestioneze fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele financiare. Procurorul a refuzat să ne spună despre cine este vorba. Avocatului lui Vladimir Plahotniuc, Vlad Roșca, susține că demersul acuzatorului este neîntemeiat.

Apărătorul a refuzat să ne spună unde este acum Vladimir Plahotniuc. Totuși, ne-a transmis ce crede el despre acest dosar.

Pe 23 septembrie, Procuratura Anticorupție a început urmărirea penală pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit materialelor cauzei, în anii 2013 - 2015, Vladimir Plahotniuc ar fi creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că sunt venituri ilicite, afirmă acuzatorii de stat. De asemenea, fostul șef al PD ar fi fondat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii, prin care ar fi avut loc circulația sumelor deosebit de mari, mai exact circa 18 milioane de dolari și trei milioane 500 de mii de euro. Procurorii mai spun că bănuitul știa despre faptul că acești bani constituie mijloace financiare ilicite obținute din credite neperformante acordate de cele trei bănci falimentare din Republica Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!