Eliminarea dobânzii pentru banii furați
Social 13 august 2019, 21:03 | 2509

Ministerul Finanțelor cere eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului și solicită Băncii Naționale să vină cu propuneri pentru a rezolva problema. ”Banii furați trebuie să-i restituie cei, care au pus la cale acest jaf”, a scris pe facebook ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Potrivit Nataliei Gavrilița, primul pas pe care îl pot face autoritățile pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să elimine dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor. În 2020, dobânda plătită de cetățeni va constitui 613 milioane de lei. Gavrilița precizează că instituția care trebuie să vină cu soluții este Banca Națională.

Precizăm că în 2014-2015 rezervele Băncii Naționale a Moldovei au fost secate de 1,024 miliarde dolari. Acești bani au fost direcționați pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive. Banca Națională a oferit împrumuturi de urgență, de peste 13 miliarde lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanția guvernului. Băncile au falimentat oricum, iar statul a rămas dator către BNM. Pentru a întoarce datoria către BNM, fostul guvern a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică. Au fost emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda. Acești bani fiind colectați din impozitele cetățenilor. Prima plată, de 668 milioane lei, a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018 au fost achitate încă 827 milioane lei. Până în 2041 vor fi achitate peste 24,5 miliarde de lei. 

Opinia ta contează. Comentează!