Procuratura Generală cere extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din Turcia
Social 29 septembrie 2020, 20:09 | 812

Procuratura Generală cere extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din Turcia. Procurorii au recepționat astăzi o notificare oficială de la autoritățile de la Ankara, care spun că Plahotniuc a intrat pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie curent, unde s-ar afla până în prezent. Informația vine după două zile de când s-a aflat că fostul șef al PD a plecat din Statele Unite. Până în această după-amiază, Procuratura și Ministerul de Interne nu au comunicat nimic despre eventuale demersuri de localizare și extrădare a lui Plahotniuc, învinuit pe trei capete de acuzare. Unii politicieni și experți de la Chișinău se arată sceptici de faptul că Plahotniuc va fi adus în Republica Moldova.

PROCURATURA GENERALĂ: "Procurorul General Alexandr Stoianoglo a semnat astăzi cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova. Acțiunea survine ca urmare a notificării oficiale, recepționate astăzi de Procuratura Republicii Moldova despre intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent. Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare."

sursa: www.procuratura.md

Se arată în comunicatul Procuraturii Generale. Într-o postare pe Facebook, primarul de Bălți Renato Usatâi afirmă că după ce a părăsit Statele Unite, Vladimir Plahotniuc ar fi folosit mai multe pașapoarte, ”inclusiv ilegale”, iar după ce ar fi ajuns la Istanbul, ar fi vizitat mai multe state și de fiecare dată s-ar fi întors rapid în Turcia, unde se simte în siguranță. Avocatul Ion Dron a declarat la emisiunea ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV că nu ar exista voință politică pentru ca Vladimir Plahotniuc să fie adus în Republica Moldova.

Iar deputatul PAS, Mihai Popșoi, se întreabă despre ce a vorbit președintele Dodon cu liderul turc, Recep Erdogan, la finele săptămânii trecute?

MIHAI POPȘOI, deputat al PAS: "Cum va explica Dodon de ce Turcia nu îl extrădează pe oligarhul fugar? Ce negocieri poartă Dodon cu Erdogan și Plahotniuc, și de ce cetățenii nu cunosc nimic despre aceste tranzacții? E cert că Dodon are nevoie de Plahotniuc încă mai mult decât a avut nevoie în 2016. Plahotniuc îl poate ajuta, dar îl poate și nimici. Periculoase jocuri se pun la cale de către trădătorul Dodon și oligarhul fugar, iar la mijloc e soarta unei țari chinuite."

sursa: Facebook

Precizăm că Igor Dodon a anunțat vineri, 25 septembrie, că a avut o convorbire telefonică cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Pe site-ul Președinției a fost publicat și un filmuleț cu discuția dintre cei doi.

În comunicatul Președinției despre discuția Dodon-Erdogan nu se spune nimic despre Vladimir Plahotniuc. Solicitată să comenteze acuzațiile opoziției, reprezentanta Președinției, Cramena Sterpu, ne-a comunicat următoarele.

REACȚIA PREȘEDINȚIEI: "Este ceva obișnuit pentru actuala opoziție să aibă doar întrebări și deloc soluții, și răspunsuri. Opoziția să fie atentă la ce vom spune și explica cetățenilor în campania electorală, și să ia notiţe."

Anterior, Igor Dodon a declarat că nu mai poartă niciun fel de discuții cu Vladimir Plahotniuc și că acesta va reveni în Republica Moldova doar în cătușe. Amintim că la începutul săptămânii, a devenit cunoscut faptul că fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc, învinuit de către procurori pe trei capete de acuzare, inclusiv ”spălare de bani în proporții deosebit de mari”, a părăsit teritoriul Statelor Unite. Conform autorității vamale americane, Plahotniuc a zburat din orașul Miami pe 28 august curent. Pe site-ul autorității, nu este precizată destinația lui Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!