CJI cere Parlamentului excluderea jurnaliștilor din categoria subiecților ce pot fi sacționați administrativ pentru calomnie
Social 15 august 2022, 19:40 | 473

Centrul pentru Jurnalism Independent cere Parlamentului să excludă jurnaliștii din categoria subiecților pasibili de răspundere în temeiul articolului 70 din Codul contravențional, denumit „Calomnia”. ONG-ul de media a expediat o scrisoare în acest sens legislativului după ce unii foști și actuali polițiști au recurs la acest instrument, obținând sancționarea administratorului Jurnal TV pentru o investigație jurnalistică difuzată de postul nostru de televiziune. Val Butnaru a fost amendat și i s-a aplicat interdicția de a administra instituții media timp de șase luni. Potrivit CJI, este vorba de un precedent periculos, care împiedică activitatea liberă a presei.

CRISTINA DURNEA, jurist, CJI: "Consider necesar, în vederea preîntâmpinării urmărilor grave asupra libertății presei, consider necesar ca comisia parlamentară de profil să inițieze procedurile necesare în vederea excluderii jurnaliștilor din categoria subiecților pasibil de răspundere contravențională, în conformitate cu articolul 70. Altfel spus, oricine este în dezacord cu ceea ce scrie presa, poate să-și apere drepturile sale legitime în instanța de judecată, într-un proces civil."

Centru pentru Jurnalism Independent a trimis o scrisoare Comisiei parlamentare pentru mass-media în care atenționează asupra creării unor precedente periculoase cu efect extrem de negativ asupra libertății presei în Moldova.

Pe 26 iulie, ziua în care instanța de judecată l-a amendat pe administratorul Jurnal TV, Val Butnaru, după plângerea depusă de un polițist, alte două persoane, un fost și un actual angajat al IGP, vizați în investigațiile Jurnal TV, s-au plâns la poliție urmând același traseu juridic. În acest caz însă, a fost dispusă o anchetă internă, anunță șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șef al IGP: "Eu consider că a fost abuziv ceea ce s-a întâmplat pe 26 iulie. Da, eu pentru asta am dispus o anchetă de serviciu, lucrurile nu stau așa...să nu creadă cineva că eu protejez poliția. Totul se aruncă asupra poliției, dar poliția nu a luat decizia. Imediat, exact în acea zi au mai apărut două cereri la Inspectoratul de Poliție Buiucani prin care, mergând după principiul că este un precedent, să meargă pe urmele acelui precedent."

În cel de-al doilea caz, este vorba de Alexei Vizdan și Ion Țărnă. Anterior, cei doi au pătruns în sediul Jurnal TV sărind turnichetul de la intrare și ajungând până la masa jurnalistului care realiza o investigație în care ei erau vizați.

Opinia ta contează. Comentează!