În susținerea Ludmilei Kozlowska
Politic 4 februarie 2019, 20:36 | 2597

„Super-oligarhul Vladimir Plahotniuc a cerut personal Parlamentului, controlat de partidul său, PD, să pornească o investigație dubioasă privind ingerința Fundației Dialog Deschis și a Ludmilei Kozlowska”. Este mesajul președintelui grupului ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, adresat Ludmilei Kozlowska. Oficialul știe că șefa Fundației Dialog Deschis este persecutată de regimul de la Chișinău și a cerut Belgiei să nu dea curs niciunei eventuale cereri de extrădare a acesteia.

„Aceasta este scrisoarea mea în apărarea Ludmilei Kozlowska, activist ucrainean pentru drepturile omului, care lucrează în siguranță în Belgia, dar care este acum persecutată de autoritățile din Moldova”

...a precizat politicianul. În documentul făcut public, președintele grupului european ALDE califică drept un abuz expulzarea Ludmilei Kozlowska de către autoritățile poloneze în luna august a anului trecut. În context, Guy Verhofstadt s-a referit la Rezoluția Parlamentului European din noiembrie 2018, prin care forul legislativ european și-a exprimat profunda îngrijorare față de deteriorarea democrației din Republica Moldova, în special în ceea ce privește statul de drept și independența justiției.

„Ludmila Kozlowska și Open Dialog, începând cu 2016, au apărat activ drepturile omului și statul de drept în această țară. Din acest motiv, Open Dialog și Ludmila Kozlowska personal, au devenit o țintă pentru autoritățile moldovene. Super-oligarhul țării, Vladimir Plahotniuc, a cerut personal Parlamentului, controlat de partidul său PD, să pornească o investigație dubioasă privind ingerința Open Dialog și a Ludmilei Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova și pentru finanțarea partidelor de opoziție”

se arată în scrisoarea oficialului european. Potrivit acestuia, ....

În rezultatul acestei așa-zise investigații, bazate pe acuzații fictive (finanțarea partidelor de opoziție fiind, de fapt, o acoperire unică a costurilor de călătorie ale celor doi cei mai proeminenți lideri ai opoziției), autoritățile moldovene îi cer Ludmilei Kozlowska să vină pe 15 februarie, la Chișinău, pentru interogări.

... precizează președintele ALDE din Parlamentul European. Guy Verhofstadt le solicită autorităților belgiene ca, în cazul primirii din partea Republicii Moldova a unor cereri de asistență juridică sau de extrădare, să le recunoască drept „persecuție politică a unei apărătoare a drepturilor omului” și să nu le considere la fel de relevante ca și cum ar veni din partea unei țări, care respectă statul de drept. Ludmila Kozlowska i-a răspuns lui Guy Verhofstadt.

Sunt onorată că am un astfel de sprijin! Într-adevăr, Republica Moldova, țară cu încălcări grave a statului de drept, așa cum a afirmat Parlamentul European, încearcă acum să mă folosească pe mine și pe Fundația Dialog Deschis ca o scuză pentru a persecuta opoziția și a împiedica participarea opoziției la alegeri! Rușine!

... a scris Ludmila Kozlowska.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a da o replică. Amintim că Ludmila Kozlovska și Fundația Dialog Deschis au ajuns în vizorul presei, după ce, la mijlocul lunii august trecut, anturajul PD a anunțat despre deportarea acesteia din Uniunea Europeană, la solicitarea Poloniei, pe motiv că ar avea legături cu serviciile secrete rusești. Imediat a fost lansată supoziția privind legătura între Ludmila Kozlovska și forțele antioligarhice de opoziție - Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. În scurt timp, Parlamentul a creat o comisie de anchetă, care investighează „elucidarea circumstanțelor imixtiunii Fundaţiei Dialog Deschis în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE. Ulterior, comisia a prezentat un raport, venind cu o serie de recomandări către instituțiile statului. Procuraturii Generale i s-a recomandat să examineze calificarea juridică a Fundației Dialog Deschis, prin prisma infracțiunii de trădare de patrie și spionaj. Mai târziu, președintele Parlamentului Andrian Candu, finul lui Vladimir Plahotniuc, a declarat că Andrei Năstase și Maia Sandu ar putea fi excluși din cursa electorală în urma raportului comisiei de anchetă. Precizăm că Fundația Dialog Deschis este o organizație internațională cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Opinia ta contează. Comentează!