Astăzi se împlinesc 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz
Social 27 ianuarie 2021, 19:59 | 885

Astăzi în lume este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei în cel de-al Doilea Război Mondial. Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. La Chișinău, reprezentanții asociațiilor de evrei, politicieni, diplomați și oameni de rând au depus flori la Monumentul ”victimelor fascismului”.

Potrivit directorului Comunităţii evreieşti din Republica Moldova, Iulia Șeiman, trecutul nu trebuie niciodată dat uitării.

IULIA ȘEIMAN, directorul Comunităţii evreieşti: "Ne întrunim la acest memorial anual. Relatăm ce a fost în trecut și păstrăm memoria pentru a nu permite repetarea ororilor celui mai tragic genocid din istoria omenirii. Este regretabil că tot mai puțină lume rămâne din cei care au văzut și au trăit aceste clipe de groază și cu atât mai importante devin activitățile menite de a duce lumină la aceste fapte istorice."

A fost la monument și președintele Maia Sandu. Ea a menționat că este o datorie a întregii societăți să transmită generațiilor următoare „amintirea tragică” a Holocaustului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Exterminarea fizică a unui număr enorm de oameni fără nicio vină, fără judecată, fără drept de apărare, fără respectarea drepturilor elementare ne-a arătat limita de jos a răului la care poate să ajungă o societate. Speranțele noastre astăzi ale tuturor sunt ca niciodată să nu se mai ajungă la acel nivel de degradare umană care a permis această tragedie. Astăzi comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toții."

În context, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a reamintit că în decembrie 2020, deputații au înăsprit legislația penală și contravențională pentru contracararea manifestărilor de intoleranță religioasă.

ZINAIDA GRECEANÎI, președintele Parlamentului: "Vom continua consolidarea actului normativ încât fiecare persoană în țara noastră să se simtă în siguranță, liberă și să fie tratată cu demnitate. Deasemenea este important să transmitem generației tinere adevărul despre crimele fasciste, pentru ca ele să nu să se mai repete niciodată."

Este important să nu uităm nimic, a declarat și ambasadorul Israelului în Republica Moldova, Eliav Beloțerkovsky.

ELIAV Belotsercovsky, ambasador statului Israel în Republica Moldova: "Noi vorbim despre trecut, dar sensul Holocaustului este la fel de important și pentru viitorul nostru, și pentru urmașii noștri. Ceea ce s-a întâmplat are o influență foarte mare asupra viitorului. Tocmai de aceea, este foarte important să vorbim, să ne aducem aminte despre cele întâmplate și să nu uităm nimic."

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată anual pe 27 ianuarie, a fost instituită în anul 2005, printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite. În Republica Moldova ziua eliberării lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau este marcată din 2015, conform unei hotărâri aprobate de Parlament.

Opinia ta contează. Comentează!