Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”, consideră CEDO
Externe 9 aprilie 2021, 16:07 | 868

Vaccinarea obligatorie este 'necesară într-o societate democratică', consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului, sesizată de părinţii unor copii, cărora le-a fost refuzată înscrierea la grădiniţă în Cehia pentru că nu erau vaccinaţi. Decizia ar putea face vaccinarea obligatorie în condițiile pandemiei, a comentat un specialist al CEDO.

Hotărârea CEDO face constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile atât timp cât există un control ştiinţific strict. Totodată, Curtea sprijină ”principiul de solidaritate socială, care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.

FRANCESCO RIZZUTO, profesor în Drept European, Universitatea Edge Hill: "Atâta timp cât statele pot justifica, din punct de vedere legal și medical, motivele pentru care fac acest lucru, ele pot face ca vaccinarea, nu doar a copiilor, ci acolo unde consideră că un caz devine foarte riscant pentru sănătatea publică, să fie obligatorie."

În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonvalent nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la dreptul la respectarea vieţii private. Acestea sunt tributare imunităţii colective pentru a se proteja împotriva bolilor contagioase grave în cauză.

FRANCESCO RIZZUTO, profesor în Drept European, Universitatea Edge Hill: "Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost pe deplin conștientă de contextul acestei hotărâri. Asta înseamnă, în mod clar, că statele pot solicita, de exemplu, pașapoarte de călătorie. Statul poate cere vaccinarea, înainte de înscrierea la școala primară. Hotărârea subliniază drepturile statelor de a face anumite lucruri obligatorii - dovada vaccinării, dovada testării etc."

Decizia Curții Europene nu poate face obiectul unui apel, iar interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc, subliniază instanţa. Deşi 'neadmiterea copiilor la grădiniţă implică pentru ei pierderea unei ocazii cruciale de dezvoltare a personalităţii, a fost vorba de o măsură preventivă mai degrabă decât de una punitivă, au explicat judecătorii de la Strasbourg.

Opinia ta contează. Comentează!