Printre femeile care au depășit stereotipurile și s-au impus într-un domeniu specific bărbaților este și Olga Gandrabura
Social 26 iulie 2021, 20:15 | 1336

Deseori, aspectul gingaș al femeii ascunde un caracter suficient de puternic pentru o profesie specifică mai mult bărbaților. Este și cazul Olgăi Gandrabura. Ea este gardian în Penitenciarul nr.4 Cricova, unde își face meseria cu mândrie. Vă invit s-o cunoașteți.

Tânăra femeie de 35 de ani, cu două fetițe acasă, Olga Gandrabura s-a angajat gardian în Penitenciarul nr. 4 din Cricova. În patru ani a văzut multe. A primit mii de colete, a organizat sute de întrevederi pentru deţinuţi, iar cheile de la celulă i-au fost principala unealtă de muncă.

Am găsit-o pe Olga la punctul de primire a coletelor, urmând să le transmită conform destinației.

Deşi nu este singura femeie, şi nici cea mai tânără, care activează în instituţia din Cricova, Olga Gandrabura a intrat de bună voie după zidurile închisorii, pentru că şi-a dorit de mică o astfel de activitate.

OLGA GANDRABURA, gardian Penitenciar nr.4 Cricova: "Am crescut într-o familie de militari. Mama a activat în sistemul militar, sora activat o perioadă la penitenciarul nr.15 și de aceea am ales și eu activitatea militară. M-am acomodat pentru-că a fost colectivul foarte bun, m-au susținut, majoritatea au fost prieteni, cunoscuți, m-au primit foarte deschis, m-au ajutat în toate, m-au învățat lucrurile pe care nu le-am cunoscut. Deci, acum vin cu o dispoziție enormă la serviciu. Vă spun sincer, mă simt foarte bine!"

Programul de muncă este de luni pană vineri. La început a fost greu, dar s-a obişnuit repede.

OLGA GANDRABURA, gardian Penitenciar nr.4 Cricova: "Prima zi de muncă în penitenciar, după ce am fost persoană civilă, a fost foarte strașnic. Foarte multe gratii, uși vechi. Puțin mă simțeam incomod. Mulți mă întreabă, din prieteni, de ce am ales această meserie, că este strașnică că sunt persoane care au comis infracțiuni grave, mai puțin grave. Dar cu timpul te acomodezi."

Olga Gandrabura are o funcție responsabilă, pe care o îndeplinește cu dispoziție și atitudine.

OLGA GANDRABURA, gardian Penitenciar nr.4 Cricova: "Suntem un exemplu pentru condamnați și discuția trebuie să fie liniștită, clară și persoana deținută vine cu o zi bună, cu un mulțumesc. În penitenciarul nr.4 Cricova se dețin peste 700 de persoane. Activitatea mea de zi cu zi este la camera de înregistrare a întrevederilor și coletelor. Înregistrarea coletelor acum cum este situația epidemiologică. Întrevederi nu sunt de un an și jumătate. Înregistrez coletele. Toate cererile care sunt semnate de mine se vizează la șef la directorul penitenciarului, după aceea persoana civilă transmite pachetul persoanei deținute."

Femeia gardian spune că nu îi este frică să fie responsabilă de un post ce implică întâlniri și discuții zilnice cu deținuții bărbaţi.

OLGA GANDRABURA, gardian Penitenciar nr.4 Cricova: "Este complicat să lucrezi cu deținuții, dar nu este imposibil. Orice persoană își alege activitatea, care o petrece de la opt pană la orele 5, nimeni nu este impus, deci asta doar după dorință fiecărei persoane."

Până pleacă la serviciu, Olga pregăteşte mâncare pentru cele două fiice.

OLGA GANDRABURA, gardian Penitenciar nr.4 Cricova: "Acasă mă așteaptă familia, două fetițe. Să fie sănătoase. Pentru ele sunt un exemplu. Orice întrebare la școală, la grădiniță, ce vor să devină pe viitor, fetițele spun că vor să devină ca mama, militar-polițist."

Timp de patru ani, de când lucrează la penitenciar, provocările au mobilizat-o, iar responsabilitățile au maturizat-o. La ai săi 35 de ani, Olga Gandrabura spune că este mulţumită de serviciul, pe care îl are.

Opinia ta contează. Comentează!