La Minsk și în alte orașe din Belarus, mii de oameni au ieșit să protesteze în stradă
Externe 15 iulie 2020, 16:50 | 1401

La Minsk și în alte orașe din Belarus, mii de oameni au ieșit să protesteze în stradă. Revolta a fost generată de o decizie a Comisie electorale centrale, care marți seara a refuzat înregistrarea unor candidați de opoziție pentru alegerile prezidențiale din luna august. La Minsk, poliția a reținut circa 120 de persoane, inclusiv jurnaliști, potrivit centrului pentru drepturile omului „Vesna”.

Presa de la Minsk scrise că au fost reținuți și doi corespondenți ai serviciului belarus al Europei Libere, care erau în emisie directă. Corespondenții Europei Libere au relatat despre intervenții brutale ale poliției și cazuri de maltratare în timpul reținerilor, deși protestele au decurs în mod pașnic. Poliția a calificat manifestațiile drept ilegale și a avertizat că va lua toate măsurile pentru neadmiterea lor.

Marți, Comisia Electorală Centrală de la Minsk a înregistrat cinci candidați, inclusiv pe actualul președinte Alexandr Lukașenko, aflat la putere din 1994. CEC a refuzat însă înregistrarea în cursa electorală a fostului bancher Viktor Babaryko, unul dintre principalii oponenți ai președintelui Lukașenko. Opozantul se află acum în detenție sub acuzații despre care adepții săi spun că sunt motivate politic. A fost descalificată și candidatura lui Valeri Țapkalo, un om de afaceri proeminent și fost ambasador belarus în Statele Unite.

Activiști pentru democrație și diplomați occidentali au deplâns deciziile autorităților belaruse în procesul electoral despre care OSCE a spus deja că ar fi lipsit de transparență.

Viktor Babaryko, acuzat de delicte financiare, și fiul lui, Eduard, au fost arestați la 18 iunie, după ce fuseseră interogați la poliție în legătură cu acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani, în cadrul anchetei asupra firmei rusești Belgazprombank, unde Babaryko a lucrat 20 de ani. 

Opinia ta contează. Comentează!