Femeia reținută pe Aeroportul din Chișinău cu o vioară ”Stradivarius” este renumita violonistă Alexandra Conunova
Social 27 octombrie 2021, 16:49 | 1091

Vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au intrat, se pare, într-un scandal. Aceștia au reținut-o pe o vestită violonistă, Alexandra Conunova, care urma să ajungă în Rusia, la concerte programate. Femeia avea cu ea și o vioară Stradivari, cu acte în regulă. Vioara a fost ridicată, iar pe numele artistei a fost pornit un proces de urmărire penală. Ministrul Culturii consideră că vameșii au exagerat.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: "Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra Conunova și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. Nu avem niciun motiv să ne îndoim de faptul că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate."

Sergiu Prodan a calificat situația de la Aeroportul Internațional Chișinău și acțiunile vameșilor drept ”confuzie regretabilă și un exces de zel”. Acțiunile vameșilor de la Chișinău sunt criticate și de către publicistul Gheorghe Erizanu, potrivit căruia, Alexandra Conunova este o artistă consacrată, iar vioara ei este în perfectă ordine.

GHEORGHE ERIZANU publicist: "Crima abominabilă a fost săvârșită de cetățeanca Republicii Moldova, Alexandra Conunova, una dintre cele mai bune violoniste ale lumii. Era cap de afiș la un festival din Moscova, invitată de Vadim Repin, un alt mare violonist al lumii. Stradivariusul, găsit de vameși, este cu acte. Costă, într-adevăr, circa două milioane de euro."

Potrivit publicistului Gheorghe Erizanu, ”Stradivariusul” este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Torino, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger, din Elveția.

Amintim că marți, vameșii de pe Aeroportul Internațional Chișinău au depistat în bagajul unei femei care urma să ajungă în Federația Rusă o vioară, dar au reținut-o, iar oamenii legi au inițiat o anchetă pentru a stabili dacă este o vioară „Stradivarius” veritabilă și cum aceasta a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova. Revenim la subiect în jurnalele nostre următoare.

Opinia ta contează. Comentează!