Primarul de New York a prelungit până la sfârşitul săptămânii interdicţia de circulaţie
Externe 3 iunie 2020, 19:37 | 803

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a prelungit până la sfârşitul săptămânii interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, după ce protestele în urma uciderii afro-americanului George Floyd au fost urmate de jafuri.

In total au fost operate peste 700 de arestari. Pentagonul a mobilizat aproximativ 1.600 de soldati in regiunea capitalei federale.

Dupa o zi de proteste pasnice, situatia s-a schimbat la caderea noptii, cu incendii pe strazi, distrugeri, magazine jefuite si confruntari intre fortele de ordine si grupuri de tineri. Primarul orasului New York Bill de Blasio a anuntat ca interdictia de circulatie pe timpul noptii va ramane in vigoare pana duminica.

Imagini postate pe retelele de socializare arata grupuri patrunzand in magazine si centre comerciale de lux, lasand in urma lor vitrine sparte si fatade distruse. Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a acuzat jafurile din magazine si a spus ca acestea nu au nicio scuza.

La opt zile de la moartea lui George Floyd, valul furiei publice impotriva rasismului, a brutalitatii politiei si a inegalitatii sociale care zguduie Statele Unite nu s-a domolit. Washingtonul, unde peste 300 de protestatari au fost arestati luni seara, „a fost aseara cel mai sigur loc de pe planeta”, a scris pe Twitter presedintele Trump, care si-a asumat rolul de presedinte „al legii si ordinii”. Cel putin 60.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu lui George Floyd intr-un miting pasnic la Houston, oras in care acesta a crescut si unde urmeaza sa fie inmormantat saptamana viitoare. 

Opinia ta contează. Comentează!