Tiraspolul interzice mașinilor înmatriculate în RM să treacă frontiera cu Ucraina
Social 17 ianuarie 2020, 21:49 | 2248

Incoerenta in declaratiile si actiunile autoritatilor de la Chisinau dupa ce regimul de la Tiraspol a anuntat ca interzice tranzitarea asa-zisei republici nistrene de catre toate tipurile de masini inmatriculate in Republica Moldova. Interdictia ar urma sa intre in vigoare de saptamana viitoare si vizeaza, de asemenea, permisele de conducere moldovenesti. In timp ce Tiraspolul arata cu degetul la Chisinau si spune ca e vorba de un gest de raspuns la actiuni similare, vicepremierul pentru Reintegrare Alexandru Flenchea spune ca este doar un ”experiment”, iar consilierul prim-ministrului recomanda evitarea acestor puncte de trecere a frontierei. Intre timp, seful statului Igor Dodon spune ca a discutat deja la telefon cu liderul separatist Vadim Krasnoselski si ca au fost gasite solutii. Unii experti afirma insa ca autoritatile actioneaza incosecvent.

Într-un comunicat plasat pe site-ul pretinsului minister de externe al regimului separatist se face următorul anunț: ”În conformitate cu decizia Consiliului de securitate al republicii moldovenești nistrene, ca măsură de răspuns, din data 24 ianuarie se introduc restricții de traversare a frontierei Transnistriei cu Ucraina, pentru toate tipurile de transport înregistrate în Republica Moldova și conduse de locuitorii acestei țări care dețin permise de conducere moldovenești”. În comunicat se precizează că măsura va rămâne în vigoare până în momentul în care autoritățile de la Chișinău vor renunța la restricțiile impuse autovehiculelor din stânga Nistrului.

Potrivit presei de la Tiraspol, reprezentantul autoproclamatei republici, Vitalii Ignatiev, urma să abordeze încă marţi, la întrevederea cu vicepremierul pentru Reintegrare Alexandru Flenchea problema ieşirii peste hotare a șoferilor transnistreni. Polițiștii de frontieră moldoveni au început să ceară de la șoferii care părăsesc teritoriul așa-numitei republici, chiar și în direcția Ucrainei, permisul de conducere al Republicii Moldova sau al oricărui alt stat recunoscut.

Poliţia de Frontieră de la Chișinău a confirmat că, începând cu 10 ianuarie, şoferii transnistreni pot traversa punctele de trecere ale frontierei doar dacă au numere de înmatriculare neutre şi stickerul cu semnul distinctiv „MD”, lipit pe maşină. Tiraspolul consideră însă că cerința este o încălcare a acordurilor anterioare, în special, a protocolului din 2018, privind participarea vehiculelor transnistrene la traficul internațional. Autoritățile de la Chișinăul nu sunt de acord cu acest lucru, deoarece documentul nu spune nimic despre permisele de conducere, care trebuie să le aibă neapărat un stat recunoscut. Am încercat să obținem mai multă claritate de la viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, dar el nu a fost de găsit la telefon. Ulterior, el a scris pe Facebook că restricțiile aplicate mașinilor din regiunea transnistreană, care nu sunt înmatriculate conform prevederilor legislației naționale, sunt temporare și în regim de testare.

Iar Vitalie Dragancea, consilierul premierului Ion Chicu, a făcut un apel public în care a spus că ”cetățenii trebuie să evite, deocamdată, traversarea frontierei prin sectorul transnistrean şi să opteze pentru alte puncte de trecere cu Ucraina, pentru a nu admite tensionarea situaţiei”. După toate aceste declarații a intervenit și președintele țării Igor Dodon. Șeful statului a scris pe pagina sa de Facebook că a discutat la telefon cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselskii și ar fi convenit sa găsească ”de urgență soluții pentru a nu permite înrăutățirea situației legate de circulația transportului și eventuale dificultăți pentru cetățeni”.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control Ion Leahu afirmă că autoritățile de la Chișinău acționează incosecvent și neargumentat.

Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch și-a exprimat îngrijorarea atât în legătură cu decizia Chișinăului, cât și a măsurii de răspuns a Tiraspolului. Neukirch a scris pe facebook că are încredere deplină în sentimentul de responsabilitate și de rațiune al ambelor părți. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie