Mai mulți părinți au cerut astăzi, în fața Guvernului, redeschiderea grădinițelor
Social 1 iulie 2020, 21:24 | 1232

Un grup de părinți din Chișinău și membrii Asociației „Părinți solidari” au organizat în această dimineață un protest în fața Guvernului. Manifestanții au cerut redeschiderea urgentă a grădinițelor și protecție socială pentru adulții care au stat acasă împreună cu micuții lor în perioada pandemiei de COVID-19.

Într-adevăr, părinții afirmă că mulți dintre ei riscă să-și piardă locurile de muncă dacă grădinițele nu vor fi redeschise. Manifestanții aveau pancarte pe care era scris: „Deschideți grădinițele!”, „Întoarceți banii copiilor!” și „Copiii - fără grădiniță. Părinții - fără salariu”. Reprezentanții Cabinetului de miniștri NU au ieșit să discute cu protestatarii. Pe de altă parte, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii susține că în contextul în care situația epidemiologică rămâne a fi gravă în Republica Moldova, statisticile confirmând zilnic sute de cazuri de îmbolnăviri, reluarea activității grădinițelor prezintă pericol sporit de infectare și de răspândire a virusului. Organizația atenționează că cei mici nu pot controla respectarea măsurilor de protecție și a distanței sociale recomandate şi se pot infecta la grădiniță sau în transportul public. O decizie finală în acest sens abia urmează să fie luată de către autorități. 

Părinții au mai spus că atâta timp cât grădinițele vor fi închise, mulți adulți riscă să rămână fără un loc de muncă, iar în asemenea cazuri, consecințele pot fi și mai grave.

Directorul executiv al Asociației „Părinți solidari”, Ala Revenco, a spus că, acum o lună, a expediat o petiție Guvernului, cerând soluții pentru problema grădinițelor, însă nu a primit niciun răspuns.

Ala Revenco a mai declarat că, dacă autoritățile nu vor acționa, s-ar putea să dea statul în judecată.

În timpul protestului, niciun reprezentant al Guvernului nu a ieșit să discute cu manifestanții, iar consiliurul în comunicare al premierului, Vitalie Dragancea, nu ne-a răspuns la telefon. Pe 29 iunie, șeful statului, Igor Dodon, a declarat că dacă situația epidemiologică nu se va înrăutăți, cel mai probabil, după 15 iulie, unele grădinițe din țară ar putea fi redeschise. Până în prezent, decizia finală în acest sens nu a fost luată. Pe de altă parte, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii și-a exprimat îngrijorarea față de intenția autorităților de a relua activitatea grădinițelor, dar și față de poziția unor părinți. Potrivit unei declaraţii a organizației, redeschiderea instituțiilor preșcolare prezintă pericol sporit de infectare și de răspândire a noului tip de coronavirus, 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie