La Chișinău a fost deschisă expoziția jubiliară „Puterea emoțiilor”
Social 29 octombrie 2019, 21:35 | 1225

Ambasada Germaniei la Chișinău a inaugurat expoziția ”Puterea emoțiilor”, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de căderea Zidului Berlinului. ”Ziua germanilor” sau ”Ziua reunificării”. Așa numesc nemți evenimentul din 9 noiembrie 1989, când a început să fie demolat unul dintre cele mai puternice simboluri ale Războiului Rece, dar și cea mai clară dovadă a separării celor două lumi, cea comunistă și cea democratică. După acea zi, Germania a devenit un stat fără sârmă ghimpată.

Expoziția "Puterea emoțiilor" a fost deschisă la Muzeul Național de Arte, în prezența ambasadorului Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger.

Zidul Berlinului a fost ridicat în vara lui 1961. În dimineața zilei de 13 august, locuitorii din Berlin s-au trezit cu un șantier: autoritățile comuniste începuseră să instaleze un gard de sârmă ghimpată între partea de Est și cea de Vest a orașului. În 28 de ani de existență, a dus la moartea a peste 100 de oameni. Data oficială a căderii Zidului este 9 noiembrie 1989, însă demolarea lui nu a început decât în iunie 1990. În acele șapte luni, controlul la graniță încă exista, dar nu mai era la fel de strict ca înainte. Toate punctele de trecere a frontierei au fost desființate la 1 iulie 1990, iar în luna octombrie a aceluiași an, Germania a redevenit o singură țară. La 30 de ani de la căderea Zidului, doar vechile generații își mai aduc aminte de ce a însemnat el. Pentru generația tânără, zidul rămâne un subiect necunoscut. Expoziția "Puterea emoțiilor" de la Chișinău va fi deschisă până pe data de 13 noiembrie. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie