Sute de medici şi angajaţi din sistemul sanitar protestează în Spania
Externe 21 octombrie 2020, 18:00 | 593

Sute de medici şi angajaţi din sistemul sanitar protestează în Spania faţă de lipsa de strategie a autorităţilor în condiţiile actualei pandemii. Cel mai sonor protest a fost la Barcelona, unde medicii rezidenţi şi-au dat hainele jos ca să arate că au ajuns la capătul răbdării.

Medicii spanioli critică lipsa personalului din spitale şi denunţă extenuarea la care sunt supuşi de mai bine de 7 luni.

Sute de rezidenţi condamnă lipsa de empatie a guvernului catalan care nu le măreşte salariile de mulţi ani şi îi exploatează de mai bine de jumătate de an în ture fără sfârşit.

LVARO RODRIGUEZ PEREZ, medic rezident: "Am așternut cearșafuri pe jos în semn de protest. Cerem autorităților să ne lase să ne odihnim. Este o necesitate și o regulă. Între două săptămâni de lucru, o persoană trebuie să se odihneasă 36 de ore și să aibă un weekend asigurat, ca în oricare alt sistem de muncă."

Rezidenţii catalani sunt în grevă de mai multe zile, la fel ca şi medicii de la 112 Madrid, care vor fi însoţiţi la proteste şi de colegii lor din toată regiunea. Peste 50.000 de medici s-au infectat în primele luni ale pandemiei, în Spania, când au crezut că lupta cu Covid-19 era misiunea generaţiei lor.

ISA ZHANG, medic rezident: "În pandemie am înțeles că suntem esențiali. Am acoperit posturi, pentru care nu am fost antrenați, de unii singuri. În unele cazuri am luat decizii care erau dincolo de capacitățile noastre."

Mulţi angajaţi din sistemul sanitar spaniol suportă acum efectele psihologice, pe care le resimte întreaga societate spaniolă, la fel cum s-a întâmplat acum un secol. Mai mulţi directori din guvernul regional al Madridului au demisionat de la conducerea administraţiei sanitare, în timpul valului de proteste organizate de sindicatele medicilor.

Opinia ta contează. Comentează!