ANSA a depistat Glifosat cancerigen într-un lot de 200 de tone de hrișcă importat în Republica Moldova din Rusia
Social 27 noiembrie 2020, 19:38 | 10727

Atenție mare atunci când procurați hrișcă! În aproape 200 de tone de crupe livrate în Moldova din Rusia au fost depistate pesticide peste norma admisibilă. Unele probe prelevate de ANSA au arătat că în hrișcă sunt de 57 de ori mai multe reziduuri, decât sunt admise. Din acest motiv au fost returnate câteva tone. Restul se află însă, în depozitele din Republica Moldova, dar nu pot fi comercializate.

Pe parcursul anului, au fost prelevate 21 de probe din hrișca importată. 9 probe au arătat o depășire a reziduurilor de pesticide.

VLADISLAV COTICI, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor: "Aceste nouă probe neconforme le avem importate din Federația Rusă, În unele probe neconforme a fost depistat depășiri de circa 57 de ori în celelalte mai puțin, dar tot cu depășiri. Un lot cantitativ 21 de tone au fost returnate, iar celelalte loturi 170 de tone se află acum în depozitele autorizate ale operatorilor economici care au efectuat aceste importuri, sub restricția de comercializare. a fost prelevat de către inspectorii agenției probe repetat care o să fie neconforme ori returnate ori o să luăm altă decizie de distrugere."

În hrișca importată din Federația Rusă au fost depistate reziduuri de glifosat, care este un erbicid.

VLADISLAV COTICI, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor: "Glifosatul odată administrat nu provoacă direct afecțiuni sau careva simptome dar pe parcurs, în urma acumulării lui în organism erbicitul respectiv poate avea un efect negativ ar provoca unele probabil afecțiuni oncologice."

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a informat autoritățile din Federația Rusă despre neconformitățile depistate. Autoritățile sanitare din Rusia au răspuns că sunt îngrijorate că, tot mai des în ultima vreme, se înregistrează cazuri când, în produsele exportate de Rusia sunt depistate cantități excesive de pesticide. În acest an, în Moldova au fost importate aproape 4 mii de tone de hrișcă. Cea mai mare cantitate a fost adusă din Federația Rusă. Restul, aproape 200 de tone ne-au fost livrate de China.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie