O femeie se bucură de stima a zeci de oameni năpăstuiți, care primesc un prânz de două ori pe săptămână
Social 11 octombrie 2021, 20:16 | 5021

I-a mers vestea în mai toate localitățile din raionul Florești. O femeie se bucură de stima a zeci de oameni năpăstuiți, care primesc un prânz de două ori pe săptămână, marți și vineri. Cristina Spânu a simțit nevoia de a-i ajuta pe cei nevoiași în primăvara lui 2020, când s-a declanșat pandemia. Bunătatea se face la o cantină din Domulgeni, unde mâncarea e o adevărată mană cerească.

Fix la ora 12.00, la ușă se adună persoanele care au nevoie de un prânz cald. Mâncarea e făcută cum se cuvine, ca acasă, iar produsele folosite sunt mereu proaspete, ne demonstrează Cristina Spânu, inițiatorul acestui proiect de ajutorare a nevoiașilor.

CRISTINA SPÂNU, voluntară: "Astăzi am adus mere, două lădițe, multe paste făinoase, pentru că acum hrișcă nu ne putem permite după preț."

Ideea a apărut în primăvara lui 2020. Fiind în carantină, Cristina Spânu a observat că are prea multă mâncare în frigider și s-a gândit că ar face bine, dacă ar împărți-o cu cineva. La început, petrecea ore în șir într-o bucătărie de doar șase metri pătrați pentru doar câteva persoane. Acum, câteva zeci de oameni îi calcă pragul.

CRISTINA SPÂNU, voluntară: "A venit o doamnă și a spus: „Vă rog frumos să mă hrăniți, că eu nu am ce mânca”. „Am zero lei în portmoneu, vă rog frumos, ceva”. Din ce am avut atunci, am făcut. Țin minte că am preparat o omletă, un piureu cu crenvurști pentru copil."

Ca să poată mai bine să-i hrănească, de două ori pe săptămână, pe cei sărmani, Cristina Spânu a creat site-ul „frigidercomunitar.md”, unde doritorii pot dona bani. În scurt timp a înțeles toată gravitatea problemei.

Vestea despre proiectul Cristinei Spânu s-a răspândit și femeia s-a pomenit că este căutată de către cei oropsiți de prin alte sate... Feodora Boldescu s-a oferit voluntar, pentru că simțea și ea nevoia de a-i sprijini cumva pe nevoiași. Ea lucrează la magazinul din Domulgeni și cunoaște problemele sătenilor.

FEODORA BOLDESCU, voluntară din Domulgeni, Florești: "De 21 de ani sunt cu lumea din sat, îmi iubesc sătenii și îmi pare bine că bucuria lor se transmite la noi. Eu sunt sigură că în fiecare sat sunt oameni care au nevoie de un prânz cald. Poate să ne contacteze, să-i ajutăm."

Bătrânii, persoanele cu dizabilități și copiii au prioritate. Pentru mulți contează nu atât mâncarea, deși e absolut necesară, ci... atenția. Sunt bucuroși că pot vorbi măcar cu cineva, ca să nu se simtă singuri.

CRISTINA SPÎNU, voluntară: "Sunt cazuri în care copiii cu dizabilități sunt la pat. Aveam un băiețel de 17 ani, care a decedat recent. Sunt bătrânei, care în perioada asta rece poartă haine de vară.Te faci puțin rece, dar oricum, când rămâi singur, începi a plânge, că fără asta nu poți."

Oamenii se ajută reciproc. Cei mai cu viață sunt rugați să meargă la alții, care nu pot veni la prânz.

Voluntarii sunt puținii oameni, care calcă pragul acestei case, unde stă o bătrână cu probleme de văz.

Voluntarii ar vrea să deschidă cât mai multe cantine de acest fel. Dar e nevoie de donații. Acestea pot fi făcute pe site-ul frigidercomunitar.md. Conform ultimilor date statistice, aproape un sfert din populația Republicii Moldova trăiește în sărăcie absolută, cu venituri lunare mai mici de 2000 de lei. În mediul rural rata sărăciei depășește 34 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie