Image-Description
Fost membru al CUC spune că dispariția lui Plahotniuc ar fi avut efect asupra negocierilor privind Transnistria
Politic 11 octombrie 2019, 09:00 | 2666

Negocierile de la Bratislava ar fi eșuat din cauza cerințelor exagerate ale Tiraspolului. De această părere este expertul și fostul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu.

Chiar dacă unele puncte din pachetul „Berlin Plus” au fost deja rezolvate, Tiraspolul vine cu pretenții aproape de fiecare dată, observă expertul.

Ion Leahu consideră că pe lângă probleme secundare, ar trebui stabilit un statut concret al regiunii transnistrene. Iar, formula Steinmeier ar fi o soluție pentru Republica Moldova, însă cu o condiție, mai întâi este necesară demilitarizarea și democratizarea regiunii, susține expertul într-un interviu pentru Radio România Chișinău.

Întrebat despre rolul lui Vladimir Plahotniuc, care a purtat negocieri direct cu Victor Gușan de la Șeriff, expertul a spus că dispariția fostului lider al PDM din „peisajul politic” de la Chișinău ar fi putut afecta direct rezultatul trataivelor cu Tiraspolul.

„Eu cred că da, cu toate că nu aș putea puncta precis pe ce dimensiuni. Chișinăul a declarat franc că dacă se discută la masă, trebuie să punem în discuție, și drepturile omului, și libera circulație. Este situația în care noi am pus căruța înaintea calului. Mai întâi rezolvăm probleme secundare, probleme care trebuie să fie rezolvate în cadrul unui statut special și pe urmă statutul, dacă va fi sau nu, vom vedea. Pornind de la declarațiile Tiraspolului, ei nu vor să accepte nici un statut. Atunci, de ce trebuie să le acordăm diferite facilități?”, subliniază Ion Leahu.

Opinia ta contează. Comentează!