Peter Michalko a declarat la Jurnal TV că justiția este domeniul în care nu s-au făcut progrese
Politic 18 mai 2021, 17:37 | 881

Justiția este domeniul în care nu s-au făcut progrese în ultimii ani și rămâne influențată de sistemul, care a capturat Republica Moldova. Declarația a fost făcută de către ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Potrivit diplomatului, un nou parlament ar putea să înceapă reformarea reală a justiției, iar una din principale sarcini ale viitorului guvern de la Chișinău ar trebui să fie dezrădăcinarea corupției mari.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a declarat că deși societatea a avut așteptări mari după iunie 2019, reforma justiției a stagnat în ultimii ani.

PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Justiția este un domeniu în care nu s-a făcut progres. Și când se vede că oameni care au participat în trecut la capturarea statului și sistemului de justiție revin și sunt chiar promovați, iar pe de altă parte, cei care nu au probleme cu integritatea, nu sunt lăsați să preia funcții și să ajute la reformarea sistemului, atunci sunt dubii mari."

Potrivit ambasadorului Uniunii Europene, prima întrebare, pe care o pun investitorii străini când vin în Republica Moldova este dacă justiția de aici este independentă.

Șeful Delegației UE s-a referit și la judecătorul Tudor Berdilă, care a fost filmat cum ia o pungă de la un avocat al lui Ilan Șor, afirmând că astfel de momente sunt de neimaginat și de netolerat în țările cu un sistem de justiție modern. De altfel, inspecția judiciară a CSM s-a autosesizat astăzi în acest caz.

Peter Michalko spune că noul parlament este cel care ar putea să aducă schimbări pentru demararea unei reforme reale a justiției.

PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova: "S-a văzut și recent, la alegerile prezidențiale, că cetățenii vor schimbări și reforme care vor face ordine și în această privință. Sigur că nu este parlamentul cel care investighează, dar parlamentul nou trebuie să fie unul credibil, care va fi în stare să susțină un guvern care va face aceste reforme posibile."

În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, ambasadorul Uniunii Europene a menționat că există probleme nerezolvate, inclusiv finanțarea partidelor politice. Peter Michalko a mai declarat că una dintre sarcinile principale ale viitorului guvern de la Chișinău ar trebui să fie dezrădăcinarea corupției mari.

Opinia ta contează. Comentează!