Autoritatea penitenciară din Rusia a confirmat că agenţii l-au reţinut pe Alexei Navalnîi
Externe 18 ianuarie 2021, 19:54 | 882

Alexei Navalnîi rămâne în arestul poliției din Moscova pentru 30 de zile, până pe 15 februarie, a anunțat astăzi avocatul acestuia, pe Twitter. Opozantul le-a cerut luni ruşilor să iasă în stradă pentru a protesta împotriva puterii. Alexei Navalnîi, considerat principalul opozant al lui Vladimir Putin, a fost reținut duminică seară pe Aeroportul Șeremetievo, la sosirea din Germania.

ALEXEI NAVALNÎI opozant rus: "Incredibil! Cu câteva minute în urmă m-au adus din izolator pentru a mă întâlni cu avocaţii. Eu vin aici, iar aici este o şedinţă de judecată a judecătoriei Himki. De ce judecata are loc la poliţie? Eu nu înţeleg. Se vede că acel ”moşneag” din buncăr se teme atât de mult încât au rupt şi au aruncat la gunoi Codul de procedură penală. Este inimaginabil ce se întâmplă aici."

Duminică, Alexei Navalnîi a fost reținut pe Aeroportul Șermetievo. Autoritatea penitenciară din Rusia a confirmat că agenţii l-au reţinut pe Alexei Navalnîi. El a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.

ALEXEI NAVALNÎI opozant rus: "Vreau să spun următoarele: scuze pentru dificultățile întâmpinate de oamenii care au zburat cu mine, dar și de la cei care urmau să zboare de pe Aeroportul Vnucovo. Acest lucru arată încă odată ce se întâmplă în Rusia. Eu nu am ales aceasta. Eu am venit și mă bucur că am făcut asta. Nu am ezitat nicio clipă."

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a condamnat dur reținerea lui Navanîi și a cerut eliberarea sa imediată, într-un mesaj pe Twitter.

VOICE OVER ȘI CARTON: "Condamn arestarea lui Aleksei Navalnîi de către autoritățile ruse. Trebuie să îl elibereze imediat și să îi asigure securitatea. Reținerea oponenților politici este împotriva îndatoririlor internaționale ale Rusiei."

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat luni “profund tulburat” de arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi şi a cerut “eliberarea sa imediată”. Londra a adoptat aceeași poziție și a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care opozantul rus a fost atacat cu o armă chimică. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a îndemnat autorităţile ruse “să respecte drepturile omului”. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat că luările de poziţie ale statelor occidentale care au condamnat arestarea opozantului Aleksei Navalnîi sunt menite să le distragă atenţia cetăţenilor din respectivele ţări de la problemele interne. Acesta a adăugat că Moscova nu se teme că îi va fi afectată imaginea, în urma ultimelor evoluţii din acest caz.

Opinia ta contează. Comentează!