Doi chirurgi originari din Republica Moldova, Igor Tudorache și Stanislav Rurac, care au devenit cunoscuți în Germania și, respectiv, România, s-au întâlnit acum la Chișinău și au făcut echipă în sala de operații.

Prin intervenția minim invazivă, traumatizarea inimii este mult mai redusă, ne-au spus chirurgii. De asemenea, pentru că osul stern rămâne intact, nu există risc de infecție, iar pacientul se recuperează mult mai ușor.

Intervențiile minim invazive pe cord nu pot fi însă făcute în cazul tuturor afecțiunilor cardiace.

De ce la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” nu pot fi făcute astfel de intervenții fără ajutor extern? Sunt câteva motive.

Patru medici din Republica Moldova urmează să plece în Germania în luna octombrie. Acolo vor învață să efectueze intervenții minim invazive. Totodată, la începutul anului viitor, ar urma să fie finalizate procedurile de licitație pentru cumpărarea echipamentelor medicale necesare. Bolnavii de inimă din republică așteaptă cu anii ca să fie operați.

Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, în prima jumătate a acestui an, peste 3.300 de bolnavi au fost operaţi pe cord. Între timp, din peste 37 de mii de decese înregistrate în anul 2018, aproape 22 de mii au survenit din cauza bolilor aparatului circulator. Această situație se atestă de cel puțin 15 ani, arată statisticile oficiale.