În cel mult trei ani, vom avea două spitale regionale, unul la Cahul și altul la Bălți
Social 29 iunie 2022, 16:49 | 459

În cel mult trei ani, la Cahul și la Bălți vor apărea spitale noi, care vor oferi servicii înalt tehnologizate, ca la Chișinău. Proiectul este finanțat de Banca Europeană pentru Investiții și Banca Europeană a Consiliului Europei. Despre ce bani este vorba, nu se cunoaște, deocamdată. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, dă asigurări că niciun spital raional nu va fi închis, după ce va începe funcționarea celor două spitale regionale.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Noi nu avem servicii regionale, cu excepția Bălțiului. Toate spitalele raionale vor rămâne așa cum sunt. Probabil, vor suferi puțin, dar nu din cauza spitalelor regionale, pentru că spitalul regional nu preia serviciile medicale spitalicești de la spitalele raionale. Acum există multă populație îmbătrânită, care are nevoia de îngrijiri cronice în baza maladiilor de care suferă și nu putem să avem foarte multe paturi de pediatrie într-un raion unde a scăzut foarte mult numărul de copii."

Autoritățile spun că au un plan pentru soluționarea vechii probleme - lipsa medicilor.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "O parte din specialiști se vor reprofila, spitalul din Bălți are specialiști buni. O parte din specialiștii de la Chișinău vor fi convinși pentru o perioadă să fie detașați. O altă parte îi vom forma la Universitatea de Medicină. Alți tineri vor merge la perfecționare peste hotare, deoarece este vorba despre servicii înalt specializate, care acum nu sunt realizate în acest raioane."

Ministrul Sănătății crede că odată cu realizarea acestui proiect, pacienții din Cahul sau Bălți nu vor mai avea nevoie de medicii din Chișinău.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Acolo se vor regăsi foarte multe direcții, care la moment sunt concentrate doar în Chișinău, în spitalele de forță terțiare și mă refer la servicii de neurochirurgie, cardiochirugie, servicii de chirurgie endovasculară, terapie intensivă, echipamente pentru diagnostic, concentrarea serviciilor tehnologice. Este foarte important să descentralizăm aceste servicii din Chișinău și să le aducem mai aproape de cetățeni, aducând mai aproape de ei spitale moderne, aceste servicii, pentru care ei trebuie să facă drum, să aștepte cozi lungi, să aștepte mult pentru anumite intervenții și tratamente."

Lucrările de construcție sunt plănuite să înceapă la începutul anului 2023. Potrivit proiectului, spitalul din Cahul va fi în măsură să acorde asistență pentru 120 de mii de persoane, iar cel din Bălți - pentru 300 de mii de persoane. Instituția din Bălți își va începe activitatea mai devreme, așa cum deja dispune de un studiu, care ar indica necesitățile pacienților din regiune. Construcția spitalelor va fi finanțată de către Banca Europeană pentru Investiții și Banca Europeană a Consiliului Europei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie