Năstase: Druță nu putea să judece cauza
Politic 29 iunie 2018, 19:35 | 3119

"L-am deconspirat anterior pe judecătorul Ion Druță că a fost implicat în crime financiare împotriva statului Republica Moldova, iar el nu putea examina dosarul alegerilor din Chișinău, în care am ieșit învingător". Este convingerea președintelui Platformei Demnitate și Adevăr. Andrei Năstase susține că astfel a fost încălcat articolul șase din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale și anume dreptul la un proces echitabil.

Andrei Năstase a subliniat că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

Am telefonat în anticamera președintelui Curții Supreme de Justiției, Ion Druță, pentru o reacție, însă nu ne-a răspuns nimeni. Anterior, el a respins acuzațiile în cazul invocat de către Andrei Năstase. Tot anterior, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a negat că instituția pe care o conduce ar fi controlată politic.

Menționăm că Ion Druță a fost numit președinte al CSJ în luna mai, la propunerea CSM și cu votul a 53 de deputați din majoritatea parlamentară. Numele lui Druță, care este și președinte al Asociației Judecătorilor de opt ani, a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. S-a numărat printre judecătorii care au dispus ca o datorie de peste patru milioane de lei a unui agent economic din Letonia să fie pusă în sarcina statului Republica Moldova, solicitare declarată ulterior drept "inadmisibilă" de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind pedepsit disciplinar cu o „mustrare” pentru încălcarea obligaţiei de imparţialitate, dar și pentru abateri în dosarul Stadionului Republican. În ambele cazuri, membrii CSM au votat să îi anuleze sancţiunile. Ion Druță a ajuns în atenția opiniei publice și atunci când într-o scrisoare deschisă, semnată din numele Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova, s-a arătat deranjat de faptul că fostul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău Pirkka Tapiola a comentat decizia Curţii de Apel Cahul, prin care primarul oraşului Taraclia a fost suspendat din funcţie. Tapiola a declarat ulterior că a făcut publică opinia întregii comunităţi europene privind lacunele din sistemul judecătoresc moldovenesc.

Opinia ta contează. Comentează!