Image-Description
Vile ale Ambasadei Rusiei închise în SUA au fost folosite ca centre de spionaj
Externe 18 septembrie 2019, 09:43 | 1224

În decembrie 2016, autoritățile americane au anunțat închiderea a două vile ale ambasadei ruse, aflate în New York și Maryland și expulzarea a 35 de diplomați ruși. La acea vreme s-a relatat oficial că Statele Unite au făcut un astfel de pas din cauza presupusei ingerințe a Rusiei în alegerile americane. Dar, potrivit Yahoo News, care citează propriile surse, unul dintre motive a fost faptul că vilele, precum și unii dintre diplomații exilați, au participat la „operațiuni obraznice de contrainformații” pe teritoriul Statelor Unite.

Vilele erau folosite pentru a intercepta mesaje clasificate ale FBI. Acest lucru a ajutat la salvarea spionilor ruși și evitarea expunerea lor în Statele Unite, spun sursele. Potrivit acestora, operațiunea specială a Rusiei în Statele Unite a început la scurt timp după ce, în 2010, autoritățile americane au descoperit o rețea de zece agenți ruși de informații.

Folosind vilele ambasadei și alte metode, rușii au putut să decripteze anumite tipuri de comunicații speciale. În plus, ei au început să localizeze cu usurinta dispozitivele pe care serviciile americane le foloseau pentru a spiona, spun sursele. În plus, cercurile guvernamentale americane se temeau că spionii ruși, apropiindu-se de complexele guvernamentale, ar putea pătrunde chiar și în computerele care nu erau conectate la Internet.

Potrivit foștilor oficiali americani, spionii ruși din New York, Washington, San Francisco și alte orașe au început să primească informații despre locațiile agenților secreți FBI implicati în supraveghere și, probabil, au decriptat mesaje ale agenților americani.

Un fost oficial CIA a numit acțiunile Rusiei o încercare pe scară largă de a se infiltra în „operațiunile cele mai sensibile” ale Statelor Unite. Această operațiune a obligat CIA și FBI să renunte la spionii sai dn Rusia, precum și să sporeasca controlul asupra facilităților cheie ale SUA din Washington și din alte locuri.

Opinia ta contează. Comentează!