Autorităţile ruse au arestat mai mulţi susţinători ai opozantului Alexei Navalnîi, aflat în detenţie
Externe 22 ianuarie 2021, 17:50 | 796

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a sunat pe Vladimir Putin, pentru a-i cere "eliberarea imediată" a disidentului Alexei Navalnîi, transmite AFP. În același timp, autorităţile ruse au arestat vineri mai mulţi susţinători ai opozantului aflat în detenţie. Alţii ar urma să compară în faţa instanţelor în cursul zilei, în ajunul unor manifestaţii de amploare anunţate în întreaga Rusie. Reținerea ofițerului de presă al opozantului, Kira Iarmîş, a fost filmată de echipa televiziunii ”Dojdi”, din Moscova.

Poliţia din Moscova a atenţionat vineri că orice manifestaţie ilegală ''va fi reprimată'', cu o zi înainte de manifestaţiile neautorizate anunţate în Rusia pentru susţinerea opozantului Alexei Navalnîi, plasat în arest, şi pe care Kremlinul le-a calificat drept ilegale, informează AFP şi Reuters. "Orice tentativă de a organiza un eveniment public neautorizat şi orice acţiune provocatoare vor fi considerate o ameninţare la adresa ordinii publice şi vor fi reprimate fără întârziere", a anunţat poliţia capitalei ruse, cu referire la "acţiunile ilegale prevăzute să aibă loc pe 23 ianuarie 2021". La rândul său, Kremlinul a declarat că manifestaţiile sunt promovate de persoane, pe care le-a calificat drept "provocatori".

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri că l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a-i cere "eliberarea imediată" a lui Navalnîi, transmit AFP şi Reuters. Michel i-a comunicat liderului de la Kremlin "îngrijorarea gravă" faţă de situaţia celui mai cunoscut opozant faţă de Kremlin şi a făcut apel la "respectarea integrală şi necondiţionată a drepturilor" acestuia, arată un comunicat de la Bruxelles după convorbirea telefonică. Oficialul care prezidează summiturile UE a insistat şi ca "Rusia să treacă urgent la anchetarea completă şi transparentă a tentativei de asasinat" împotriva lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok de tipul celor dezvoltaţi în fosta Uniune Sovietică.

Echipa lui Navalnîi, plasat în arest cel puţin până la 15 februarie şi vizat de multiple proceduri judiciare, a lansat un apel la proteste pentru mâine, în 65 de oraşe ruse, pentru a cere eliberarea opozantului. Navalnîi a fost arestat duminică seara la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.

Opinia ta contează. Comentează!