Acum 18 ani a venit aici tocmai din Africa și spune că nu ar pleca pentru nimic în lume
Social 21 septembrie 2022, 20:13 | 6697

Acum 18 ani a venit în Republica Moldova tocmai din Congo, un stat din Africa, și spune că nu ar pleca de aici pentru nimic în lume. Aici și-a întemeiat o familie, aici s-au născut cei doi copii ai săi și tot aici și-a construit o casă. Vorbim despre profesorul de informatică și educație fizică din Pepeni, Bălășești și Sângerei, Serge Mangole.

SERGE MANGOLE, profesor în comuna Pepeni, comuna Bălășești și orașul Sângerei: "Doream să plec din țară, în Europa să-mi fac studiile mai departe, din cauza războaielor în țara mea, care nu se mai terminau. N-am reușit, am început facultatea de medicină în Congo, între timp așteptam să perfectez actele pentru plecare. În ianuarie 2004 pe data de 12 ianuarie, atunci am sosit pentru prima dată în Republica Moldova.

În scurt timp, a înțeles că trebuie să învețe limba română, din respect față de oamenii, care l-au primit.

SERGE MANGOLE, profesor în comuna Pepeni, comuna Bălășești și orașul Sângerei: "Am decis singur când am ajuns, aveam de ales grupă engleză, unde erau mai mulți străini, rusă sau română. Eu am ales română și eram un singur străin și am zis dacă am ajuns într-o țară unde lumea vorbește limba română, trebuie să învăț limba română. Am învățat limba, obiceiurile, tradițiile și mă consider ca toți moldovenii."

În timpul studenției mergea des la Pepeni, de unde erau mai mulți colegi. Așa a primit oferta de a fi profesor de informatică în liceul din localitate. Peste ani, în satul vecin și-a întâlnit viitoarea soție. Acum, familia Mangole are doi copii.

SERGE MANGOLE, profesor în comuna Pepeni, comuna Bălășești și orașul Sângerei: "S-a oferit un teren după ce m-am căsătorit, în 2012 și acolo cu puterea care am avut-o am construit o căsuță. E mică, nu mare."

Moldovenii sunt oameni cu inimă mare, spune Serge, chiar dacă au fost situații când oamenii își făceau cruce când îl vedeau. Profesorul a fost și eroul unui documentar produs de Telefilm Chișinău - „Moldovean ca mine nu-i”.

SERGE MANGOLE, profesor în comuna Pepeni, comuna Bălășești și orașul Sângerei: "Mă rog, ajungeam la stadion și acolo se mirau oamenii sau chiar și tinerii care pentru prima dată vedeau un om de culoare. Cred că e un lucru normal. Într-un sat la Izăreni sau Ciuciuieni, sunt sate vecine acolo. Am fost la fotbal și am coborât din mijlocul de transport cu care am venit și venea o doamnă, să nu zic o babă, care s-a speriat tare, și-a făcut cruce. Probabil, pentru dumneaei a fost ceva ce nu a văzut nicio dată și s-a speriat sau s-a uimit."

Bărbatul a îndrăgit aceste meleaguri și nu se gândește să plece de aici, deocamdată.

SERGE MANGOLE, profesor în comuna Pepeni, comuna Bălășești și orașul Sângerei: "Mă uit și la televizor când se spune că Moldova este o țară săracă, cea mai săracă din Europa, nu știu ce concluzie pot să-mi fac, dar vă pot spune că Congo este o țară foarte bogată, cu zăcăminte, aur, cupru, diamante, dar populația nu profită de bogăția noastră. Am fost colonie și până astăzi cei care ne-au colonizat sunt deasupra noastră, nu profităm de ceea ce avem."

Serge Mangole predă acum informatica și educația fizică în trei instituții din trei localități diferite: la Liceul „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, la Gimnaziul din comuna Bălășești, dar și la Liceul „Olimp” din orașul Sângerei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie