Conform prognozelor, în acest an producția de struguri ar fi trebuit să depășească indicatorii de anul trecut cu 25%
Social 22 septembrie 2021, 19:53 | 9749

Prognozele optimiste ale experților, vizând recolta de struguri din acest an, nu coincid cu situația din vie. Deși s-a anticipat că viticultorii vor culege cu 25 la sută mai mulți struguri decât în anul secetos 2020, în realitate am putea aduna chiar mai puțin. De vină ar fi precipitațiile abundente, temperaturile instabile, dar și diverse boli, care au uscat strugurii pe tufă. În plus, pentru că am avut o primăvară rece, întârzie recoltarea, iar vinul, care deja ar fi trebuit să fermenteze în butoaie, nu este încă nici măcar must.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "În acest an, precipitațiile abundente au fost o binecuvântare pentru agricultori, dar, în același timp, și o pedeapsă. Putem observa că strugurii acoperiți de frunze au rămas integri, iar ceilalți, au fost distruși."

Anul trecut, în pofida secetei cumplite, Mihail Bobicov, viticultor din Căușeni, a reușit să culeagă, de pe zece hectare, 60 de tone de struguri. A crezut că, în acest an, datorită precipitațiilor, va obține o recoltă mai bogată, dar... efectul precipitațiilor a fost invers.

MIHAIL BOBICOV, agricultor, r. Căușeni: "Merlot 10-12 tone pe hectar. -Și cât credeți că o să recoltați? -Dacă o să strângem 3 tone o să fie bine."

O bună parte din recoltă a fost compromisă de boli specifice strugurilor, care s-au dezvoltat rapid din cauza ploilor. Mai ales soiul Merlot a fost afectat de mana viței-de-vie - o boală care usucă frunzele și boabele. Deși a intervenit la timp cu tratamente fitosanitare, viticultorul spune că nu a putut să-și salveze via.

MIHAIL BOBICOV, agricultor, r. Căușeni: "Boala cel mai tare a afectat strugurii care erau deschiși. Plus la asta, soarele i-a ars."

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "Iar această viță-de-vie, cu soiuri albe de struguri, a fost distrusă cu totul de aceeași boală. Pentru a se reabilita, plantele ar avea nevoie de cel puțin doi ani, spun agricultorii."

Condițiile meteo au fost, anul acesta, totalmente în contrast cu așteptările viticultorilor. Mai întâi, vremea rece de primăvară nu au permis strugurilor să se dezvolte corespunzător și a oprit polenizarea. Apoi fluctuațiile de temperatură și umiditatea ridicată au distrus totul.

MIHAIL BOBICOV, agricultor, r. Căușeni: "Nu a putut să reziste nicio plantă. Iată vedeți, totul e arsătură, opăreală."

Unicul soi de viță-de-vie care a rezistat este „Moldova”. Mihail va avea pierderi mari în acest an. O treime din strugurii rămași va ajunge cu siguranță la gunoi, ceilalți - la fabrica de spirt și doar o mică parte - la vin.

MIHAIL BOBICOV, agricultor, r. Căușeni: "Matematica e așa. Cu patru lei la 10 tone noi avem 40 mii de lei, dintre care 25-30 de mii e sinecostul, lucrările, stropirea. Și rămânem cu zece mii. Iar anul acesta, dacă avem trei tone, ce preț trebuie să pun la poamă ca să scot cheltuielile?"

Tot din cauza vremii întârzie procesul de recoltare cu cel puțin 3 săptămâni. În anii trecuți, în această perioadă, via lui Mihail era deja culeasă, iar butoaiele - pline cu must.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "Butoaiele acestei vinării nu au fost niciodată goale atât de târziu toamna. De regulă, în mijlocul lunii septembrie, munca deja era în toi. Acum însă, producătorii încă mai așteaptă roada."

ILIE GOGU, producător de vinuri: "Din experiența mea de 17 ani de când procesez struguri încă nu am avut așa o începere târzie a sezonului de procesare. Bine, au fost ani când am început la începutul lui septembrie, au fost ani când recoltam la sfârșitul lui august."

Iar dacă întârzie producerea vinului, întârzie și exporturile. Vinăria familiei Gogu exportă, de regulă, jumătate din producție în țări precum SUA, Japonia sau Marea Britanie. În acest an însă, încă sunt în căutarea materiei prime. Culesul întârzie, deoarece bobițele conțin puțin zahăr - adică sunt acre.

ILIE GOGU, producător de vinuri: "Suntem nevoiți să mergem pe diferite lanuri, să luăm mostre de struguri. Venim, le facem analiza."

Deoarece bani pentru subvenții aproape că nu sunt, autoritățile încearcă să ajute agricultorii care suferă pierderi organizând iarmaroace, la care producătorii nu achită taxe. O altă soluție, spune primarul de Căușeni, este obținerea finanțării din proiecte europene și construirea unei piețe moderne, dotate cu frigidere, pe care producătorii mici să le poată utiliza.

ANATOLIE DONȚU, primar, or. Căușeni: "Noi am venit cu ideea să facem un frigider și tot acolo va fi linia de prelucrare, sortare și uscare a fructelor. Produsul care va fi în exces pe piață îl vom putea păstra în frigider sau să-l uscăm și să aibă beneficiu agricultorii."

Conform estimărilor anterioare ale Oficiului Național al Viei și Vinului, producția din acest an ar fi trebuit să depășească indicatorii de anul trecut cu 25 la sută - adică viticultorii ar fi trebuit să strângă 6-9 tone de struguri la hectar. Acum însă, viticultorii s-au pomenit în situația că nu-și pot onora angajamente contractuale cu vinăriile și exportatorii. În 2021, exportul produselor vitivinicole au scăzut cu 10 la sută. În schimb, vinul îmbuteliat s-a scumpit cu 20%, față de anul trecut - prețul mediu de comercializare fiind de 40 de lei litrul.

Opinia ta contează. Comentează!