Ambii părinți ai Svetlanei Codreanu au decedat, iar ea împreună cu alți frați a ajuns la internat
Social 24 noiembrie 2020, 19:54 | 9722

Ambii părinți i-au decedat pe când era o copilă, s-a îmbolnăvit și a trăit prin internate. Toate aceste greutăți au întărit-o pe o tânără din orașul Edineț. Încrezătoare, fata a venit la Chișinău în speranța unei vieți mai bune pentru ea și fiul ei, pe care îl crește singură. Tânăra învață la universitate și tot acolo lucrează. Face curățenie și nu îi este rușine. Dimpotrivă, crede că este o rușine să aștepți să-ți dea cineva totul de-a gata.

SVETLANA CODREANU, originară din orașul Edineț, studentă: "Mă numesc Svetlana, am 28 de ani. Fac parte dintr-o familie numeroasă, dintr-o familie de romi. Eu eram cea mai mică din familie, cinci fete, doi băieți."

Tatăl i-a murit, iar la scurt timp a rămas și fără mamă.

SVETLANA CODREANU, originară din orașul Edineț, studentă: "Ea a început să folosească băuturi alcoolice, să fumeze, era o femeie descurajată. Pe deoparte o înțeleg, pe de alta nu. Noi practic am rămas pe drumuri. Trăiam într-o căsuță nu știu era a noastră sau nu, dar era risipit jumătate de perete și era frig țin minte. Aveam atunci 4-5 ani. Situația era foarte dificilă dacă noi am ajuns în așa situație ca să cerșim."

Copiii au rămas orfani. Trei dintre ei, printre care și Svetlana, au ajuns la gimnaziul-internat din satul Cupcini, raionul Edineț.

SVETLANA CODREANU, originară din orașul Edineț, studentă: "La Cupcini am fost timp de 7 ani. După aceasta am fost transferată eu și cu sora mea la Ialoveni, la școală specială pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Până la 9 ani eram un copil perfect sănătos, puteam să fug, merge ca toți copiii, să sar, după a început cu timpul să apară careva probleme."

Din ce cauză a început să se simtă rău poate doar presupune - și-au lăsat amprenta greutățile, prin care a trecut. Dizabilitatea nu a făcut-o însă niciodată să cedeze. Dacă a vrut să învețe, a învățat. A studiat la Colegiul de Viticultură şi Vinificaţie din Stăuceni și nu s-a oprit aici.

SVETLANA CODREANU, originară din orașul Edineț, studentă: "Totuși dacă am diploma de la colegiu, poate să intru mai departe la universitate, să-mi deschis o altă ușă prin această diplomă."

Acum învață la Universitatea Agrară din Chișinău. Este studentă în anul întâi la Ecologie. Tot la universitate și-a găsit de lucru, face curățenie.

SVETLANA CODREANU, originară din orașul Edineț, studentă: "Din primele zile când am venit la ore profesoara de biologie a întrebat dacă cineva dorește să mai lucreze pe lângă studii. Am ridicat mâna și am spus că eu vreau nu mi-a fost deloc rușine. Nu e rușine să lucrezi fie și aceeași servitoare, e rușine atunci când aștepți cineva să-ți dea tot de-a gata sau crezi că nu poți, dar eu întotdeauna am avut încredere în mine. Mă apropii iarăși de profesoară și eu spun eu aș dori, dar serios o să mă luați? Spune, da. Cu toate că sunt persoană cu dizabilitate sau sunt romă. Oricum sunt piedici, dacă nu e una e alta. Când vii într-un colectiv nou oamenii se mai păzesc. Să fur ceva lucruri sau ceva de genul dat, mă rog, asta este, dar nu îmi este rușine să spun, dar n-am pus mâna pe nimic străin."

Cu banii pe care îi primește de la stat și cu cei pe care îi câștigă singură îl crește pe Daniel, fiul ei de zece ani.

SVETLANA CODREANU, originară din orașul Edineț, studentă: "Desigur, nu-mi ajung banii aceștia, dar și fără ei cred că ar fi încă mai greu."

Svetlana a rămas gravidă când învăța la colegiu. S-a despărțit de tatăl băiatului și locuiește doar cu fiul într-un cămin familial din Chișinău. Băiatul învață la un liceu din oraș, iar mama lui se străduie din răsputeri ca el să nu ducă lipsă de nimic.

SVETLANA CODREANU, originară din orașul Edineț, studentă: "Credeți-mă că este foarte greu, cu resursele, finanțele, tot, dar cât de cât exemplul meu, las să fie un exemplu bun. Nu rezultă cât e mama de bogată, rezultă în omenie, educare, dragoste."

Oamenii care vor să o ajute pe Svetlana Codreanu și pe fiul ei Daniel cu ce au posibilitatea, o pot suna la numărul de telefon afișat pe ecran: 0 60 977 936

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie