I s-a cerut mită pentru vămuirea mașinii
Social 20 august 2019, 21:55 | 34178

Unii inspectori vamali își îmbracă uniforma doar pentru a face bani pe căi ilegale. Schema de mituire funcționează ca pe roate. Cei care nu sunt de acord să-i îmbogățească pe vameși sunt hărțuiți. O confirmare este înregistrarea audio făcută de către un cetățean la Postul Vamal Leușeni-Albița, în exclusivitate pentru Jurnal TV.

Discuția este dintre un importator de mașini, Stanislav Tcacenco, și un inspector vamal, Roman Ceban. Omul de afaceri din orașul Grigoriopol susține că a încercat să aducă în Republica Moldova, la începutul lunii august, o mașină din Germania, însă pentru vămuirea ei, funcționarul i-ar fi cerut mită o sută de euro.

Este o schemă de corupție, pusă în aplicare la Postul Vamal Leușeni-Albița, susține omul de afaceri.

Deoarece a refuzat să dea mită o sută de euro, Stanislav Tcacenco a fost trimis la Terminalul Vamal din Chișinău, dar a fost atenționat.

Pentru vămuirea mașinii la Chișinău, omul de afaceri a fost îndreptat la inspectorul Dumitru Jeleznîi.

Am mers la Terminalul Vamal din Chișinău, să discutăm cu inspectorul, dar el ne-a spus că nu are acest drept.

Prezența echipei Jurnal TV l-a deranjat nu doar pe inspectorul vamal Jeleznîi, dar și pe șefii terminalului, care au chemat paza.

În afară de Mercedesul care încă nu a fost vămuit și se afla pe teritoriul Terminalul Vamal din Chișinău, omul de afaceri din Grigoriopol mai are alte două mașini, pe care încearcă, de vreo trei ani, să le înregistreze aici, dar nu poate. Acum, el cere implicarea instituțiilor abilitate.

Am încercat să vorbim cu inspectorul Roman Ceban de la Postul Leușeni-Albița, dar el nu ne-a răspuns la apel. Reprezentanții Serviciului de presă al Serviciului Vamal ne-au spus că vor reveni cu o reacție după publicarea acestui material. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie