Potrivit președintelui Academiei de Științe, cercetătorii salută astfel de programe - beneficiază de asistenţă financiară şi acumulează experiență în domeniu. De exemplu, în cadrul programului „Orizont 2020”, în Republica Moldova a fost creat, în condiții de laborator, un material ce permite diagnosticarea unor maladii, studierea cosmosului și a microroboticii. Toate, cu ajutorul nanotehnologiilor.

De succese în cadrul programului „Orizont 2020” se bucură și Georgia. Autoritățile de acolo spun că experiența acumulată le permite să accepte și condițiile noului program, Orizont Europa”.

Au avansat și cercetătorii din Belarus. Ei spun că au reușit să-și dezvolte competențele în multe domenii, iar în altele, mai puțin.

A subliniat importanța programelor științifice și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

„Orizont 2020” este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat de Uniunea Europeană până acum. Programul îşi propune să aducă ideile cercetătorilor din laboratoare pe piață. Parteneriatul Estic include șase foste republici ale Uniunii Sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și Uniunea Europeană.