Orizont 2020, în discuție la Chișinău
Social 21 octombrie 2019, 21:04 | 1301

Reprezentanți ai celor șase țări ale Parteneriatului Estic și ai Uniunii Europene și-au dat întâlnire la Chișinău, unde au discutat despre reușitele lor în domeniul cercetării și inovării. A fost vizat în mod special programul „Orizont 2020”. În cadrul conferinței s-a vorbit și despre viitorul unui nou program al Uniunii Europene, „Orizont Europa”.

Potrivit președintelui Academiei de Științe, cercetătorii salută astfel de programe - beneficiază de asistenţă financiară şi acumulează experiență în domeniu. De exemplu, în cadrul programului „Orizont 2020”, în Republica Moldova a fost creat, în condiții de laborator, un material ce permite diagnosticarea unor maladii, studierea cosmosului și a microroboticii. Toate, cu ajutorul nanotehnologiilor.

De succese în cadrul programului „Orizont 2020” se bucură și Georgia. Autoritățile de acolo spun că experiența acumulată le permite să accepte și condițiile noului program, Orizont Europa”.

Au avansat și cercetătorii din Belarus. Ei spun că au reușit să-și dezvolte competențele în multe domenii, iar în altele, mai puțin.

A subliniat importanța programelor științifice și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

„Orizont 2020” este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat de Uniunea Europeană până acum. Programul îşi propune să aducă ideile cercetătorilor din laboratoare pe piață. Parteneriatul Estic include șase foste republici ale Uniunii Sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și Uniunea Europeană. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie