Preotul care a legat un câine de mașină și l-a târât pe asfalt a fost dat afară de Mitropolia Moldovei
Social 3 decembrie 2021, 17:19 | 672

Preotul Ghenadie Valuța, cel care a legat un câine de mașină și l-a târât pe asfalt, în vara anului 2019, a fost expulzat din biserică. Potrivit unui decret al „judecății bisericești” a Mitropoliei Moldovei, Valuța nu mai are voie să stea în fața altarului. De ce este acuzat preotul, vedeți în cele ce urmează.

În decretul emis de Mitropolia Moldovei se arată că Ghenadie Valuța este învinuit de agresiune fizică în privința membrilor familiei.

DECIZIA MITROPOLIEI MOLDOVEI: "Mitropolia constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică în privința membrilor familiei, comportamentul manipulator, demagogic și neadecvat unui slujitor bisericesc, cât și pentru asumarea samavolnică a administrării treburilor parohiale și depășirea atribuțiilor clericale. Sfinția Voastră, sunteți oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, începând cu 3 decembrie 2021."

L-am sunat pe Ghenadie Valuța pentru o reacție, însă acesta a spus că va comenta mai târziu.

GHENADIE VALUȚA, preot: "- Da, spuneți. - Sunt Călin Jucovschi de la Jurnal TV. - Mă scuzați, dar mâine este sărbătoare mare și eu sunt la vecernie. Eu am să revin peste două săptămâni, când se va răsufla toată întrebarea. La revedere."

Ghenadie Văluța a ajuns de mai multe ori în atenția opiniei publice. În vara anului 2019, acesta a fost surprins conducând o mașină, de care era legat un câine. Automobilul a fost oprit de alți șoferi. Valuța spunea atunci că circula cu o viteză mică și că a recurs la acest gest, deoarece patrupedul ar fi fost foarte violent. Societatea civilă a inițiat o petiție online în care a cerut „judecarea lui Ghenadie Valuța pentru cruzime față de animale”. În cele din urmă, dosarul penal pe acest caz a fost clasat, iar Valuța s-a ales doar cu o amendă de 1.200 de lei. Valuța a fost și în centrul altor scandaluri, având mai multe condamnări. El a fost obligat să aducă scuze publice comunității LGBT și să achite 12 mii de lei. De asemenea, Biserica i-a suspendat de mai multe ori calitatea de diacon.

Opinia ta contează. Comentează!