Image-Description
O nouă decizie a Curții de Apel privind organizarea Adunării Generale a Judecătorilor
Social 25 septembrie 2019, 07:58 | 1542

Curtea de Apel Chișinău au adoptat marți, 24 septembrie, o încheiere prin care a decis obligă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor pe data de 27 septembrie. Decizia, adoptată de judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi, vine după ce, tot marți, CSM a refuzat să execute o hotărâre anterioară a Curții de Apel.

Astfel, Adunarea Generală a Judecătorilor ar urma să se desfășoare vineri, 27 septembrie, începând cu ora 10.00, la Casa Sindicatelor din Chișinău, cu u două subiecte pe ordinea de zi:

• resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești;

• ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

Ultima decizie a Curții de Apel în această chestiune este rezultatul unei cereri prin care un grup de 87 de judecători au cerut CSM convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. CSM a amânat, în ședința din 19 septembrie, examinarea aestei probleme și a dispus ca Inspecția Judiciară să verifice în ce condiții a fost semnată cerere.

Drept urmare, semnatarii au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor.

Marți, însă, CSM a respins din nou cererea magistraților privind convocarea Adunării, în pofida existenței hotărârii Curții de Apel Chișinău și a scrisorii de notificare privind executarea hotărării. Membrii CSM au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie și că au pregătit un recurs privind suspendarea executării acesteia. Membrii CSM au precizat că executarea Hotărârii ar urma să fie examinată în ședința viitoare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie