SUA a făcut apel joi la "reţinere" în Armenia şi au cerut forţelor armate din această ţară să nu se amestece în sfera politică
Externe 26 februarie 2021, 15:37 | 1295

Câteva sute de manifestanţi şi-au instalat tabăra în faţa Parlamentului armean, pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Paşinian. Statele Unite au făcut apel la "reţinere" în Armenia şi au cerut forţelor armate din această ţară să nu se amestece în sfera politică, informează AFP. "Monitorizăm situaţia îndeaproape", afirmă oficialii de la Washington. Criza a început ieri, când premierul armean Nikol Paşinian a declarat că a contracarat o tentativă de lovitură de stat militară.

Joi, în faţa a aproximativ 20 de mii de simpatizanţi adunaţi în Piaţa Republicii din Erevan, premierul Nikol Paşinian a denunţat o tentativa de lovitură de stat militară şi şi-a reafirmat autoritatea, slăbită după înfrângerea militară în faţa Azerbaidjanului, în toamna anului trecut, în conflictul din Nagorno-Karabah. Totodată, şeful executivului armean a lansat un apel către generali să se supună ordinelor sale. El a cerut opoziţiei să înceteze protestele şi i-a lansat o invitaţie la dialog. La distanţă de un kilometru, între 10.000 şi 13.000 de susţinători ai opoziţiei îi cereau demisia. ”Armata trebuie să se supună poporului şi autorităţilor alese'', a subliniat Paşinian. Spre seară, a reacționat Departamentului american de Stat.

NED PRICE, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat: "Suntem conștienți de evoluțiile recente din Armenia. Urmărim situația foarte atent și îndemnăm toate părțile să exercite reținere și să evite orice acțiune escalatorie sau violentă. Reamintim tuturor principiul democratic de bază, și acela că forțele armate de stat nu ar trebui să intervină în politica internă."

Ministerul armean al Apărării a denunţat joi ''tentative'' inadmisibile de a politiza armata, după ce Statul Major ceruse demisia premierului. ''Armata nu este o instituţie politică şi încercările de a o implica în procesele politice sunt inacceptabile'', a accentuat ministerul într-un comunicat, adăugând că astfel de demersuri constituie ''o ameninţare la adresa stabilităţii şi a securităţii'' Armeniei. Premierul armean se află de mai multe săptămâni sub presiunea opoziţiei, care îi cere demisia, considerându-l responsabil pentru înfrângerea militară a Armeniei în faţa Azerbaidjanului, în toamna anului trecut, în conflictul din Nagorno-Karabah.

Opinia ta contează. Comentează!