Ion Druță, alias Vanea Pisateli, a făcut declarații din Penitenciarul nr.6 Soroca
Social 21 octombrie 2021, 20:04 | 3601

Liderul interlop Ion Druța, alias Vanea Pisateli, a recunoscut că a fost presat de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul procurorului Nicolae Chitoroagă, să depună depoziții false împotriva politicianului Renato Usatâi, precum că el ar fi comandat omorul bancherului rus Gherman Gorbunțov. Autoritatea criminală a oferit un interviu în exclusivitate echipei Jurnal TV din Penitenciarul nr.6 - Soroca.

Ion Druță alias Vanea Pisateli a mărturisit că Renato Usatîi n-ar fi avut nicio legătură cu tentativa de asasinat asupra lui Gorbunțov, iar declarațiile făcute în 2017 ar fi fost făcute în urma presiunilor și amenințărilor la care era supus.

ION DRUȚĂ, autoritate criminală: "Trebuia să ies să spun ceva. În principiu eu n-am zis niciodată că Renato a comandat. Acolo la Procuratură sunt câteva feluri de depoziții. Venea Chitoroagă, vorbea cu toți politicienii, și făcea presiuni peste tot locul. Ei mi-au spus că „dosarul a devenit politic la așa nivel că răspund de Proca și trebuie de făcut așa, pentru că Renato Usatâi le încurcă”."

Druță a declarat că nu are nicio vină în acest caz și spune că nu știe cine a comandat moartea lui Gorbunțov. ION DRUȚĂ, autoritate criminală: "Acolo era vorba de niște datorii cu Gorbunțov, dar până la urmă eu singur nu știu. Proca a împușcat sau nu?! Eu nu l-am ținut pe Proca de mână și nu l-am trimis nicăieri să împuște."

Pisateli mai spune că de fapt ei urmau să-l sperie pe Gherman Gorbunțov, pentru a rambursa o datorie Moscovei, dar nicidecum să-l ucidă.

ION DRUȚĂ, autoritate criminală: "Halupa nu are nicio treabă aici. De asasinat n-a fost vorba. A fost vorba de scoaterea banilor, niște datorii de 600 de milioane când Gorbunțov era încă în Moldova, pe urmă el a plecat în Germania. Trebuia să-l speriem. Avea datorii la Moscova. La mine de la Moscova a venit comanda."

Interlopul mai afirmă că Dorin Damir ar fi fost cel care a insistat că el să fie pedepsit cu cinci ani de pușcărie.

ION DRUȚĂ, autoritate criminală: "Plahotniuc și Damir și-au bătut capul și au făcut tot posibilul ca să-mi de-a pedeapsă maximă de cinci ani pentru că i-am dus în eroare pe jurnaliștii de la Rise.md. Ei s-au prezentat, mi-au zis de unde vin și ce interese au. Eu i-am dus atunci în eroare."

L-am sunat pentru o reacție pe fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, dar numărul de contact al acestuia este indisponibil. Dorin Damir se află în prezent arest la Penitenciarul nr. 13, fiind învinuit de abuzul de putere, iar nașul acestuia, Vladimir Plahotniuc, a plecat din Republica Moldova în vara anului 2019, când Partidul Democrat a cedat puterea. Interlopul Ion Druță, alias Vanea Pisateli, a fost condamnat la cinci ani de detenție pentru trafic de arme și la 20 de ani de pușcărie pentru triplu omor. Potrivit procurorilor, Druță a dirijat în anul 2000 asasinarea a trei persoane care ar fi refuzat să împartă cu el banii pentru o mașină furată. Cadavrele celor trei au fost găsite îngropate abia în 2008.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie