Și-a cumpărat o proteză performantă
Social 23 octombrie 2019, 22:53 | 3150

Într-o situație similară este un alt tânăr de 34 de ani din Chișinău. Și el și-a pierdut un picior în urma unui accident produs acum trei ani. A primit o proteză de la stat, dar pentru că nu era una practică, din donații și credite și-a cumpărat alta performantă din Ucraina. Reprezentanții Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare din Chișinău susțin că produc proteze de calitate medie pentru că au un buget limitat.

În 2016, Alexandru Frunze s-a ciocnit violent cu motocicleta sa de o mașină. Din cauza loviturii puternice, un picior nu i-a putut fi salvat. A urmat o perioadă îndelungată de recuperare, în care Alexandru a început să învețe de la zero să meargă cu ajutorul unei proteze care i-a fost făcută la Centrul Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare din Chișinău, singura instituție de specialitate din republică.

Cu toate acestea, Alexandru se deplasa la serviciu cu această proteză.

A reuşit să-și cumpere o nouă proteză, mult mai bună, din banii luați cu împrumut și din donații.

Directorul adjunct al Centrului de Protezare din Chișinău susţine că angajații muncesc asupra îmbunătățirii calității protezelor.

Șefa unei secții specializate de la centrul respectiv, Ecaterina Crivceac, ne-a spus că majoritatea celor care confecționează proteze sunt la vârsta pensionării sau aproape de ea. Această femeie are 52 de ani și lucrează în domeniu de când avea 20 de ani.

Anual, pentru executarea protezelor, sunt prevăzute peste șase milioane de lei. Costul unei proteze ajunge la 24 de mii de lei, iar anul acesta 540 de pacienți au beneficiat de ele. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie