Singura femeie din Republica Moldova, care face mâini și picioare artificiale pentru persoanele cu dizabilități
Social 13 octombrie 2021, 20:39 | 2421

În cele ce urmează, vă aducem povestea singurei femei din Republica Moldova, care face mâini și picioare artificiale pentru persoanele cu dizabilități. Nadejda Nogai a devenit practic de neînlocuit în această meserie, cu o vechime de 35 de ani. Femeia ne spune că în tot ceea ce face pune suflet pentru a reda speranța celor care îi trec pragul.

NADEJDA NOGAI, finisor proteze: "Eu singură sunt pe acest sector, desigur este greu și obositor. Acesta e lucru bărbătesc nu e lucru femeiesc și e murdar foarte murdar. Eu sunt deprinsă. Îmi iubesc lucru."

O astfel de secție, de prelucrare a echipamentelor şi dispozitivelor pentru persoanele cu nevoi speciale, nu mai găsim nicăieri în Republica Moldova.

NADEJDA NOGAI, finisor proteze: "Eu iubesc lucru, de pildă dacă trebuie pot să rămân și după lucru și ai devreme să vin știu că bolnavii au nevoie de mine , chiar au nevoie. Eu de pildă sunt pe foaie de boală și m-am cerut pe o oră, deja un pacient cade jos și nu are cu ce umbla."

Nadejda Nogai a ajuns specialist în proteze și echipamente pentru persoane cu nevoi speciale în anul 1986. Avea doar 17 ani. O tânără harnică și săritoare la nevoie.

NADEJDA NOGAI,finisor proteze: "Așa erau timpurile celea. Eu de la 17 ani lucrez aici. E aproape de lucru și aveam copii mici și să nu mai plătesc transportul."

De vreo 35 de ani stă mai mult aici, decât acasă.

NADEJDA NOGAI,finisor proteze: "Eu vin ca acasă la mine, cu sufletul deschis, știu că omul cela mă așteaptă. Chiar reparația acum, el are o bolfă la chept și e din Florești și ma rugat tare a zis că așteaptă și sa dus în oraș cu chestiile lui în cărucior. Peste două ore va fi gata și omul se duce mulțumit și la mine inima rade."

În peste trei decenii de muncă a trecut prin multe, dar atitudinea față de meserie și sentimentul față de persoanele aflate în dificultate i-au dat mereu puteri.

NADEJDA NOGAI, finisor articole: "Bolnavii au nevoie de mine, mă sună și acasă, când eram bolnavă, când o să ies, că au proteză și trebuie de reparat. Un domn chiar în staționar azi s-a internat și mi-a adus 2 proteze la reparație și nu se știe dacă ceva se întâmplă, eu pe urmă ce fac."

Cu răbdare și mare atenție, Nadejda Nogai trasează punct cu punct o nouă fațadă a protezei.

NADEJDA NOGAI, finisor articole: "Ciocan, cuțite și mai mult noi facem lucru manual, mai mult lucru îl fac eu, la mașină cos, chiar și centurile care vin pentru proteză mărunțușurile acestea le fac eu cu mana manual."

Iar dacă întâlnește dificultăți în confecționarea unei proteze, apelează la colegi.

NADEJDA NOGAI, finisor articole: "-Când am nevoie, da, să dezbat o cataramă, că dacă e greu, că dacă le bat, le bat la soveste, să nu cadă jos. Vin băieții și mă ajută, dar asta e rar când se întâmplă. Mă descurc eu singură. -Sunteți mai bărbătoasă? -Eu am cinci copii și am fost voinică toată viața și aici tot sunt voinică. Eu pentru lucru meu și pentru mine eu stau și dacă trebuie să fie așa, el trebuie să fie așa lucrul acesta bolnavul îl poartă așa și altfel nu."

A muncit mult și din greu, dar trebuia să facă faţă numărului mare de cereri din partea unor oameni bătuți de soartă. De serviciile ei beneficiază gratuit sute de persoane.

NADEJDA NOGAI, finisor articole: "Orice pacient care intră, eu îl știu la față știu ce îi trebuiește și cel doare, poate să mai rupă ceva, dam el îmi spune adaos, dar așa eu știu. "

Nadejda Nogai lucrează la Centrul de Protezare și Reabilitare din Chișinău. Este singura instituție specializată. Colegii au doar cuvinte de laudă pentru Nadejda Nogai.

OLEG TROPIN, șef secție protezare: "Ultima etapă de finalizare a protezei, de ea depinde practic esteticul protezei, are o experiență de mulți ani și chiar dacă noi facem o gafă, doamna o astupă. Noi avem o stimă față de ea că face un lucru bărbătesc cu ciocanul, cu toate. E un lucru greu, aici e greu."

Nadejda Nogai consideră că nu este greu pentru o femeie să practice o meserie mai mult bărbătească, dacă o faci din plăcere. Important e să ai satisfacție de la muncă și să faci față provocărilor.

Opinia ta contează. Comentează!