În pragul codului roșu de alertă organizarea evenimentelor private este interzisă
Social 14 ianuarie 2022, 19:29 | 1032

Începând cu 17 ianuarie, indiferent de țara din care vin, călătorii vor putea intra în Republica Moldova doar în baza unui certificat de vaccinare, a unui test PCR sau a unui test rapid. Cei care nu întrunesc aceste condiții vor sta în carantină 14 zile. Sunt câteva dintre noile măsuri anti-COVID introduse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică în contextul creșterii numărului de infectați și a depistării variantei Omicron în Moldova.

Autoritățile au extins starea de urgență în sănătate publică până pe 15 martie. Începând cu 17 ianuarie, se revine la un regim mai strict de intrare în Republica Moldova. Indiferent de țara din care sosesc călătorii, accesul în țară va fi posibil doar în baza unui certificat de vaccinare, a unui test PCR negativ sau a unui test rapid efectuat cu 72 de ore înainte sau în baza unui act ce confirmă prezența anticorpilor. Pentru prevenirea aglomerației, accesul în Aeroport va fi permis doar pasagerilor. Până acum, puteau intra și însoțitorii călătorilor dacă prezentau un certificat COVID.

Începând cu 17 ianuarie, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu, deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID și în limita a 75 la sută din capacitate.

În pragurile de alertă galben și verde, evenimentele private, precum mesele festive, petrecerile corporative, nunțile și botezurile, se vor desfășura cu 25 sau mai mulți participanți, doar dacă aceștia dețin un certificat COVID.

În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă. Astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roșu - rămân interzise. Autoritățile centrale iau în calcul și posibilitate extinderii sferei de utilizare a certificatului COVID în alte domenii de activitate, urmând ca acest subiect să fie consultat de Guvern cu mediul de afaceri.

Opinia ta contează. Comentează!