Image-Description
Dosar penal împotriva unui diplomat rus, în Bulgaria, pentru spionaj
Externe 29 octombrie 2019, 11:43 | 1280

Procurorii bulgari au deschis un dosar penal împotriva unui diplomat rus, acuzat de spionaj în favoarea Moscovei, se arata pe site-ul oficial al Procuraturii Generale a Bulgariei. Dosarul însă a fost suspendat din cauza imunitatii diplomatice a acuzatului, relatează TASS.

„Parchetul a deschis un dosar penal pentru infracțiuni împotriva republicii pe numele unui cetățean străin care, din septembrie 2018, colectează informații reprezentând secrete de stat pentru a le transmite unui stat străin”, se arată în anunțul Procuraturii. Este vorba despre informații „referitoare la interesele Bulgariei, UE și NATO”.

Parchetul susține că este vorba despre un cetatean rus care s-a întâlnit cu cetățeni bulgari cu acces la informații clasificate. De asemenea, suspectul deține postul de prim-secretar al ambasadei ruse.

„La 25 octombrie, procurorul șef Sotri Tsatsarov l-a notificat oficial pe ministrul Afacerilor Externe despre faptele constatate în timpul anchetei și acțiunile parchetului”, se arată în raport.

Bulgaria a cerut rechemarea diplomatului rus pentru care a fost deschis un caz de spionaj.

„Partea bulgară și-a exprimat dorința ca angajatul ambasadei să fie rechemat luni, înainte de sfârșitul zilei. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, persoana în cauza a părăsit deja teritoriul Bulgariei”, a declarat reprezentantul Ministerului de Externe al Bulgariei.

La începutul lunii septembrie, acuzații de spionaj au fost aduse și împotriva președintelui Mișcării Naționale Rusofile din Bulgaria, Nikolai Malinov. După aceea, autoritățile bulgare au interzis intrarea în țară pentru partenerii săi din Rusia: directorul Institutului pentru Studii Strategice din Rusia, generalul în rezervă Leonid Reșetnikov, care este și vicepreședintele societății ”Vulturul cu două capete”, precum și miliardarul rus Konstantin Malofeev.

„Spionii ruși lucrează în Bulgaria. Aproximativ 68 sunt numai la ambasada Rusiei din Sofia. Există câteva sute de persoane în afara ambasadei și numele lor sunt cunoscute. Am avut o mare sansa sa expulzam pe cativa dupa otrăvirea lui Skripal, dar nu am făcut-o”, a declarat recent Solomon Pasi, fostul ministru de externe bulgar, citat de Novaya Gazeta.

Opinia ta contează. Comentează!