Proiect nou în domeniul managementului deșeurilor în RM, în cooperare cu Ambasada Franței
Social 26 noiembrie 2020, 17:28 | 815

Un proiect în domeniul managementului deșeurilor în Republica Moldova a fost lansat astăzi în cooperare cu Ambasada Franței. Proiectul va fi implementat în localitățile Verejeni, Ratuș, Bănești, Chițcanii Vechi și orașul Telenești pe o durată de 18 luni. Bugetul acestuia este de 200 de mii de euro, bani oferiți de Guvernul Franței.

PASCAL LE DEUNFF, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova: "Proiectul va permite instalarea dispozitivelor de compostare, cumpărarea materialelor și echipamentelor pentru colectarea și tratarea deșeurilor biodegradabile. De asemenea, vor fi organizate activități de sensibilizare, cum ar fi formări pentru aleșii locali în gestionarea intercomunală a deșeurilor."

Directorul organizației publice „Savoie Déchets”, Pierre Tournier, a menționat că proiectul vizează introducerea unor soluții complexe privind îmbunătățirea managementului prin sprijinirea autorităților locale în tranziția către un serviciu inovator și eficient în gestionarea durabilă a deșeurilor.

PIERRE TOURNIER, directorul organizației publice „Savoie Deschets”: "Să construiești infrastructuri care ar trata deșeurile costă foarte scump. Iată de ce comunele trebuie să se reunească pentru a avea structuri rentabile."

Ambasadorul Franței la Chișinău a salutat autoritățile publice locale implicate în acest proiect.

PASCAL LE DEUNFF, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova: "Cooperarea descentralizată este un sector foarte important în relația moldo-franceză, care se extinde în mai multe domenii: protecția mediului înconjurător, gestionarea deșeurilor, alimentarea cu apă potabilă și canalizare, valorizarea patrimoniului cultura și altele."

Cele cinci localități din raionul Telenești au fost selectate în baza unui concurs. Proiectul în valoare de 200 de mii de euro își propune valorificarea deșeurilor menajere și compostarea individuală; instruirea funcționarilor cu privire la funcționarea unui serviciu inter-municipal de gestionare a deșeurilor, dar și comunicarea și sensibilizarea populației cu privire la gestionarea deșeurilor și protecția mediului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie