În ultimile zile ale mandatului său, Igor Dodon a acceptat promovarea a doi judecători controversați
Social 30 noiembrie 2020, 20:01 | 6318

În ultimile zile ale mandatului său, Igor Dodon a acceptat promovarea a doi judecători controversați la Curtea de Apel Chișinău. Este vorba despre fostul vice preşedinte al Judecătoriei Chişinău, Dorin Dulghieru, și magistrata de la Judecătoria Chișinău, Ruxanda Pulbere. Dodon și-a pus semnătura pe decretul de numire a celor doi judecători după turul doi de scrutin. Președintele ales Maia Sandu spune că singura soluție este curățarea sistemului judecătoresc.

Din informațiile publicate în Monitorul Oficial vedem că președintele în exercițiu Igor Dodon a semnat decretul privind numirea lui Dorin Dulghieru în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău la 19 noiembrie curent, iar peste o zi a semnat decretul privind numirea Ruxandei Pulbere, la fel, în funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău. De notat că Dorin Dulghieru a fost inclus de CSM în lista beneficiarilor de apartamente preferențiale. În 2018 el a cesionat două bunuri contra 415 mii de lei și, respectiv, 26 de mii de euro. În schimb, Dulghieru s-a ales cu două automobile Skoda, nou-nouțe, pe care le are în posesie. Unul dintre autoturisme costă 34 de mii de euro. Valoarea celui de-al doilea nu a fost indicată. În iunie 2019, Dulghieru fusese înlăturat de la exercitarea funcției administrative în cadrul Judecătoriei Chișinău. Cât despre Ruxanda Pulbere, ea a fost vizată anterior într-o investigație publicată de anticorupție.md. Publicația menționa că Ruxanda Pulbere era în 2018 una dintre cele mai înstărite magistrate din Chișinău. Veniturile familiei, în care ambii soți erau bugetari, s-au ridicat în 2018 la aproape jumătate de milion de lei, însă cheltuielile familiei magistratei Pulbere au depășit de patru ori veniturile și s-au ridicat la două milioane de lei. Deși nu menționează eventuale împrumuturi, magistrata s-a pricopsit cu un apartament de 209 metri pătrați, evaluat la peste 1,2 milioane de lei, și cu două garaje, pentru care a mai scos din buzunar alte 410 mii de lei. Locuința a fost înregistrată pe numele fiicei judecătoarei. Jurnal TV i-a surprins pe soții Pulebre, în noiembrie 2018, în timp ce sărbătoreau ziua de naștere a fiicei, într-un local de lux din Chișinău. Potrivit surselor Jurnal TV, părinţii bugetari şi-au trimis fiica la studii în Marea Britanie, iar aceasta a venit la Chişinău special pentru a-şi sărbători ziua de naştere. Am întrebat-o astăzi pe Maia Sandu ce părere are despre promovarea celor doi judecători.

VASILE LUCHIANU, reporter al Jurnal TV: " - Ce acțiuni veți întreprinde pe filieră prezidențială, parlamentară sau pe filiera justiției? Și vă întreb asta inclusiv în contextul în care săptămâna trecută o majoritate parlamentară nedeclarată a votat împotriva proiectului privind evaluarea externă a judecătorilor."

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova: "- În primul rând repet aici angajamentul meu să numesc în funcții de judecători, din ziua în care voi intra în oficiu, doar oameni onești, fără probleme de integritate. Cu privire la cei care deja au ajuns în sistem, cu sprijinul lui Dodon, în toți acești ani, noi știm că sunt mulți alții care nu merită să fie judecători. În raport cu aceștia singura soluție este curățarea sistemului judecătoresc. Și eu voi merge în Parlament cu proiectul legii pe care l-am elaborat încă anul trecut, proiectul care vine să evalueze, printr-o comisie externă, fiecare judecător și fiecare procuror în parte."

Ruxanda Pulbere a pretins la funcția de judecătoare a Curții de Apel și anul trecut, însă Igor Dodon i-a respins inițial candidatura. După aceasta, Pulbere s-a adresat la Curtea de Apel și a solicitat membrilor CSM să-i prezinte lui Dodon încă o dată candidatura sa spre aprobare. În luna august curent, Curtea de Apel a luat o decizie în favoarea magistratei și a obligat CSM să propună lui Dodon în mod repetat candidatura lui Pulbere. Judecătorii au menționat în decizie că scrisoarea de refuz de la administrația președintelui ”nu conținea un refuz categoric”.

Opinia ta contează. Comentează!