Șeful de la Spații Verzi va fi demis din funcție, în urma cazului tragic din Parcul „Alunelul”
Social 17 mai 2022, 17:38 | 802

Șeful de la „Spații Verzi” va fi demis după tragedia din Parcul „Alunelul”, când o bucată de copac a căzut peste un cărucior și a strivit un copil. Decizia a fost anunțată de către primarul Ion Ceban, după finalizarea unei anchete interne. Potrivit lui, noul director al întreprinderii va trebui să identifice vinovații. De asemenea, primarul a cerut Guvernului investigarea acțiunilor conducerii Agenției de Mediu. Reprezentanții executivului și cei de la Agenția de Mediu nu ne-au răspuns pentru o reacție.

Primarul capitalei susține că în septembrie 2021, întreprinderea „Spații Verzi” a solicitat eliberarea unei autorizații pentru defrișarea mai multor copaci, inclusiv a unor arbori din parcul „Alunelul”. Autorizațiile respective au fost eliberate, însă abia cinci luni mai târziu, în februarie 2022. El spune că echipele de la „Spații Verzi” au fost suprasolicitate și nu reușeau să intervină prompt la toate adresele. Pe listă se afla și plopul care a căzut sâmbătă peste căruciorul în care se afla un copil. Copacului nu i-a ajuns rândul să fie tăiat, spune primarul.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: "Când este clar care dintre crengi sunt fără frunze, nu sunt înverzite, este mult mai simplu să acționezi. Din februarie, până în martie-aprilie, când înverzesc, e mai complicat să intervii în această procedură."

Primarul a îndemnat persoanele care se fac vinovate să-și depună benevol demisia.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: "Șeful „Spațiilor Verzi” va fi eliberat din funcție. Iar așa cum au recomandat membrii comisiei, noul director de la „Spații Verzi” va iniția o anchetă de serviciu în privința vicedirectorului de ramură, al inspectorului de sector, al maistrului și maistrului superior, fie alți angajați care ar avea tangență cu acest caz."

Ion Ceban a pus vina pe birocrația excesivă. Potrivit informațiilor prezentate, în capitală trebuie curățați 3066 de arbori, dintre care 30 la sută nu au fost autorizați de Agenția de Mediu. Mai trebuie defrișați și 620 de copaci, însă doar 242 au fost autorizați. Și asta pentru că întreprinderea „Spații Verzi” nu poate interveni fără permisiunea Agenției de Mediu. Ceban a cerut Guvernului inițierea unei anchete de serviciu în privința conducerii Agenției Mediului, care ar tergiversa aprobările privind defrișarea și curățarea copacilor uscați din Chișinău. Sâmbătă, 14 mai, în Parcul ”Alunelul” s-a produs o tragedie. O bucată de copac s-a rupt și a căzut peste un cărucior în care se afla un copil de un an și două luni. Deși a fost transportat de urgență în Secția de reanimare a Spitalului Clinic Municipal pentru Copii, acesta a decedat la scurt timp.

Opinia ta contează. Comentează!