Povestea dezolantă a unei familii din raionul Ialoveni: Cu cinci copii, fără casă și cu mama bolnavă de cancer
Social 30 octombrie 2020, 10:22 | 3448

În satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, este o familie care supraviețuiește cu mai puțin de cinci mii de lei pe lună. Sunt șapte suflete - doi părinți cu cinci copii. Grămădiți într-o casă veche, toți șapte stau cu bagajele strânse, fiind gata oricând să fie dați afară. Tot ce își dorește familia Vesti este o locuință proprie, unde fiecare copil să aibă colțișorul său.

Zinaida Vesti a fost diagnosticată cu cancer mamar când era însărcinată. A decis că va naște copilul, cu toate riscurile asumate, apoi va urma un curs de chimioterapie. Acum, cei cinci copii îi dau putere să treacă peste dureri.

ZINAIDA VESTI, mamă a cinci copii: "Este lume că au bogăție, bani, mașini, lux, apartamente de sute de mii de euro, dar problema e că nu au copii. Dar pentru noi, bogăția sunt copiii. Am fost criticată de multă lume, că nu trebuie atâția copii, mai opriți-vă, dar dacă Dumnezeu ne-a dat cinci copii îmi și putere pentru ei."

Trei mii de lei este salariul soțului din care trăiesc toți șapte. Două mii de lei din îndemnizația copiilor se epuizează repede.

ZINAIDA VESTI, mamă a cinci copii: "Cam demultișor nu am fost la cumpărături, că nu ne permite buzunarul îndemnizația lunară pentru copii, plătim serviciile comunale, mai cumperi terci, macaroane, banii se duc. Până primește soțul salariul luăm pe datorii de la magazin."

Bucătărie nu au. Aceasta este măsuța la care iau masa cu toții, cei drept, pe rând, dar nu se plâng.

ZINAIDA VESTI, mamă a cinci copii: "Bucătăria noastră e măsuța asta mică, cam nu prea încăpem, dar pe rând, mai întâi mănâncă copiii, apoi noi. Masa se scoate, o punem în mijloc și fiecare copil are scăunelul lui."

Casa în care satu cu chirie nu este conectată la toate dependențele. Vesela o spală afară, pe orice timp, cu apă rece.

ZINAIDA VESTI, mamă a cinci copii: "Trebuie condiții, în primul rând canalizație nu-i, apă trebuie de tras. Mai ies la o gură de aer, mă mai gândesc ce mâncare să fac."

Într-un colț al casei, băiatul cel mai mare, Ionuț, și-a făcut loc de rugăciune, unde își învață frații să se roage pentru ca mama să fie bine cât mai curând.

IONUȚ VESTI, 10 ani: "Aici mă rog pentru mama și pentru frații mei. Le spun o rugăciune, ei repetă după mine și învață și ei odată cu mine."

Tot ce își dorește familia Vesti este o casă a lor. În sat au găsit una, dar nu le ajunge o viață să adune 16 mii de euro, cât se cere. Ar mai fi nevoie și de altele, pentru copii.

ZINAIDA VESTI, mamă a cinci copii: "Tare greu ne-a fost cu lecțiile online. Am doi copii la grădiniță, nu avem calculator, internet ca să facă, toți pe de un telefon. Nu puteam să cumpăr la fiecare copil telefon ca să facă toți online. Tare ne e greu cu mâncarea pentru băiat din toate mâncărurile care sunt, copilul a ales, adică organismul lui așa a primit, lapte pe bază de capră și e foarte scump, o cutie de 200 de grame e aproape 400 de lei."

Dacă cineva dintre telespectatorii noștri ar vrea să dea o mână de ajutor familiei Vesti din Ruseștii Noi, sunați la numărul de telefon indicat pe ecran - 069 742 396.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE