Curtea a decis: Amenzile aplicate persoanelor fizice în timpul pandemiei de Covid 19 sunt NECONSTITUȚIONALE
Justiţie 30 iunie 2020, 21:24 | 2718

Amenzile aplicate persoanelor fizice pentru încălcarea regimului de autoizolare în timpul pandemiei de Covid-19 au fost declarate neconstituționale.

Înalta Curte a declarat drept neconstituțional articolul 76 cu indicele unu, aliniatul unu din Codul Contravențional, în baza căruia au fost stabilite amenzile persoanelor, din luna martie și până în prezent. Curtea s-a pronunțat pe marginea a trei sesizări: una a fost depusă de către deputatul independent Octavian Țâcu, alta - de către deputatul Platformei DA Vasile Năstase și a treia - de către judecătorul Serghei Papuha. Potrivit analizei, pentru ca o persoană să fie trasă la răspundere contravențională, fapta respectivă trebuie să creeze un pericol pentru sănătatea publică, prin nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice. În acest sens, Curtea a notat că agenții constatatori trebuie să demonstreze, iar instanțele să verifice în fiecare caz particular PRIN CARE acțiuni ori omisiuni persoana A PUS ÎN PERICOL sănătatea publică. 

Înalta Curte a declarat neconstituțional textul „de la 450” din articolul 76 cu indicele unu, aliniatul unu al Codului Contravențional.

Curtea Constituțională a evidențiat că atât agenții constatatori, cât și instanțele de judecată trebuie să ia în considerare, atunci când vor examina o cauza concretă, inclusiv faptul că marja de discreție acordată nu poate fi folosită într-un mod abuziv şi contrar scopului preventiv al acestei sancțiuni. Un proiect de lege privind reducerea amenzilor din perioada stării de urgență a obținut un raport favorabil și în Comisia juridic a Parlamentului. Pentru această inițiativă au votat inclusiv deputații PSRM și PD.

MESAJUL LUI SERGIU LITVINENCO: Fiind probabil conștienți de hotărârea Curții Constituționale, care va declara neconstituționale prevederile legale în materie de amenzi aplicate pe timp de pandemie, membrii Comisiei juridice (atât de la PSRM, cât și de la PD) au susținut proiectul de lege nr. 261, pe care l-am înregistrat la 19 iunie 2020. Comisia a aprobat în unanimitate raportul favorabil pe marginea proiectului. // sursa: facebook.com

... a scris pe facebook deputatul PAS Sergiu Litvinenco. Potrivit Ministerului de Interne, de la începutul pandemiei de Covis-19 şi până astăzi, polițiștii au aplicat 2 mii 940 de amenzi, dintre care 2 mii 736 - persoanelor fizice. Suma amenzilor aplicate este de peste 56 de milioane de lei. 

Opinia ta contează. Comentează!