Sanatoriul ”Sănătatea” din Sergheevka a fost administrat, din 2011 până în 2016, de către Vadim Torgai, fondatorul întreprinderii ”Gubernator”, care a luat în arendă edificiul. Acesta era funcţional pe timp de vară şi găzduia pacienţi în doar una dintre clădiri. Din 2014 până în 2016, instituţia a adăpostit peste o mie şi jumătate de refugiaţi din Donbas.

Vadim Torgai spune că a insistat de mai multe ori ca autorităţile de la Chișinău să ia legătură cu responsabilii de la Kiev pentru a clarifica situaţia.

În toamna anului 2016 activitatea sanatoriului a fost stopată.

Vadim Torgai a fost nevoit să lase sanatoriul, deoarece contractul de arendă fusese reziliat.

Fostul administrator al sanatoriului spune că acesta este furat acum pe bucăţi.

Între timp, sanatoriul a fost scos la vânzare în Ucraina, iar aşa-zisa licitaţie ar urma să aibă loc pe 3 iulie. Mai mult. Vadim Torgai spune că alte cel puţin 5 sanatorii ale sindicatelor în Ucraina se vând pe baza unor procuri acordate unor persoane fizice, cetăţeni ai Ucrainei și ai Republicii Moldova.

La Cancelaria de Stat nu ne-a răspuns nimeni la telefon, pentru a da o replică lui Vadim Torgai. În schimb, am reuşit să vorbim cu Cristina Bujor, consiliera premierului Maia Sandu. Ni s-a comunicat că la mijloc este un proces de judecată complicat şi că administratorul de insolvabilitate a scos la licitaţie bunurile de pe teritoriul sanatoriului ”Sănătate”. Cristina Bujor ne-a mai spus că responsabilii din Guvern investighează în prezent cum anume s-a ajuns la această situație și cine este responsabil. La Serviciul de presă al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor nu am găsit vreun responsabil gata să comenteze situația de la Sergheevka.