Tot mai puțini locuitori ai Moldovei își asigură apartamentele sau casele
Social 9 septembrie 2020, 20:21 | 2411

Numărul celor care își asigură locuințele scade de la an la an, arată datele companiilor din domeniu din Republica Moldova. Specialiștii spun că proprietarii de apartamente sau case nu conștientizează importanța acestui serviciu, dar și ce au de pierdut în cazul unui incendiu, cutremur, inundație sau explozie. Pe de altă parte, locuitorii Chișinăului dau vina pe lipsa de bani, timp și încredere în companiile de asigurări.

Chiar dacă asigurarea locuinței este opțională, proprietarii ar trebui să conștientizeze importanța acesteia, spun specialiștii în domeniu.

ALINA ROȘCA, șefa unui birou de asigurări: "Moldovenii preferă să-și asigure mai degrabă mașinile decât locuința pentru care au muncit o viață întreagă...Da, este o greșeală, pentru că oamenii nu conștientizează care este, de fapt, utilitatea și ce au de pierdut...Nimeni dintre noi nu este protejat față de un cutremur, față de o explozie, incendii, inundații, grindină. Sunt foarte multe riscuri, care sunt incluse în asigurare. De asemenea sunt jafurile...Tot ce ai agonisit o viață, poți pierde într-o zi, într-un minut."

Cel care are de gând să-și asigure locuința ar fi bine să discute mai întâi cu un specialist.

ALINA ROȘCAșefa unui birou de asigurări: "Ea prezintă un produs mixt, un produs care cuprinde mai multe clase de asigurări. De obicei trei la număr. Anume, asigurarea bunului imobil, casă, apartament. După asta vorbim despre bunurile care se află în casă și răspunderea civilă față de vecini. Dacă se întâmplă ceva, nu tu trebuie să achiți vecinului desbăgubiri, dar este acoperit de acest serviciu de asigurare...Când o persoană...a luat decizia de a-și asigura bunul imobil, ar fi bine să se adreseze unui broker de asigurare, care are experiență în domeniu și care poate să îi facă o analiză a pieței."

Costul asigurării variază în funcție de starea locuinței. De exemplu, pentru un apartament de 48 de metri pătrați, în bloc nou, taxa ajunge la 900 de lei anual.

Opinia ta contează. Comentează!