Instanţa a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vladimir Plahotniuc
Social 11 octombrie 2019, 19:59 | 2473

Instanța a emis astăzi un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul procurorilor și l-au plasat în arest, în absență, pentru 30 de zile pe fostul șef al Partidului Democrat. Avocatul lui Plahotniuc spune că decizia este neîntemeiată și că o va contesta la Curtea de Apel.

Procurorul ne-a precizat că de căutarea lui Vladimir Plahotniuc se va ocupa poliția.

Despre trecerea ilegală prin zona transnistreană cu mașina unui camarad, acuzatorul ne-a spus că în fondul cauzei este cercetată infracțiunea de spălare a banilor.

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc spune că decizia este neîntemeiată și va fi contestă la Curtea de Apel în termenul prevăzut de lege.

Avocatul nu a putut explica de ce a cerut citarea clientului său la procuratură tocmai peste trei săptămâni.

Dacă a luat legătura în ultimele 24 de ore cu clientul său, la fel, nu a putut să ne spună.

Pe 23 septembrie, Procuratura Anticorupție a început urmărirea penală pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit materialelor cauzei, în anii 2013 - 2015, Vladimir Plahotniuc ar fi creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că sunt venituri ilicite, afirmă acuzatorii de stat. De asemenea, fostul șef al PD ar fi fondat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii, prin care ar fi avut loc circulația sumelor deosebit de mari, mai exact circa 18 milioane de dolari și trei milioane 500 de mii de euro. Procurorii mai spun că bănuitul știa despre faptul că acești bani constituie mijloace financiare ilicite obținute din credite neperformante acordate de cele trei bănci falimentare din Republica Moldova. Un mandat de arestare, în absență, pe numele fostului președinte al Partidului Democrat a fost emis la începutul lunii august în Rusia. Acolo, el este acuzat de organizarea unei comunități criminale și trafic de droguri. De asemenea, în 2017, Plahotniuc a fost arestat în absență de tribunalul Basman din orașul Moscova, la cererea Departamentului principal de investigare al Federației Ruse, fiind pus pe lista internațională de urmărire. 

Opinia ta contează. Comentează!