Maia Sandu și deputații PAS au acces interzis la mărturisire și împărtășanie în bisericile din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei
Social 27 octombrie 2021, 17:23 | 806

Încă un protest neobișnuit al arhiepiscopului Markel. De data aceasta el le-a interzis exponenților actualei puteri să meargă la mărturisire și împărtășanie în bisericile din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei. Eparhia și clerul de acolo își exprimă astfel indignarea în legătură cu votarea de către deputații PAS a Convenției de la Istanbul - document care are drept scop combaterea violenței în familie și protejarea victimelor. Într-o dispoziție semnată de Markel, preoții din 136 de biserici cer încetarea rugăciunilor pentru ceea ce ei numesc „așa conducere a țării care este lipsită de rațiune morală și duhovnicească”. Guvernanții încă nu au reacționat.

Conform ultimei dispoziții a Eparhiei de Bălți și Fălești, toți deputații PAS, care au votat pentru ratificarea Convenției de la Istanbul, au acces interzis la mărturisire și împărtășanie în bisericile din subordinea eparhiei. Mai exact, este vorba de 136 de biserici și cinci mănăstiri din Eparhia lui Markel, care include lăcașurile din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei. Decizia a fost semnată de zeci de preoți. În adresare, Eparhia cere încetarea rugăciunilor și pentru conducerea țării, inclusiv pentru președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița.

MARKEL, episcopul de Bălți și Fălești, "De-a dreptul este periculoasă la cel mai înalt mod, la cel mai înalt grad, pentru că ascunde în matca sa, o surpriză distrugătoare, capabilă să dea peste cap toate frumoasele intenții. Găsim de cuviință să o curmăm cu ajutorul lui Dumnezeu prin cuvânt, dojeneală și mustrare, prin chemare la pocăință."

Interdicția lui Markel ar urma să rămână în vigoare până la Duminica Mare a anului viitor, adică până pe 5 iunie 2022.

MARKEL, episcopul de Bălți și Fălești: "Dacă vor da dovadă că într-un fel sau altul își recunosc greșeala care ne duce la pierderea sufletului copiilor noștri, eu sunt gata să scurtez această decizie. Aș fi foarte bucuros, dacă ar reveni. De când, Doamne iartă-mă, să nu-i numesc, au îndrăznit să achite felul lor de a fi cu curățirea sufletului copilăresc?"

Contactați de Jurnal TV, unii preoți au declarat că nu susțin decizia lui Markel, întrucât conform canoanelor bisericești, accesul la mărturisire nu poate fi îngrădit nimănui.

VASILE CIOBANU, preot al Mitropoliei Moldovei: "Asta e primul pas, după care Dumnezeu. Nimeni nu poate să interzică vreodată cuiva să se mărturisească. În împărtășanie da, sunt opriri, pe un timp oarecare, în cazul în care omul are un păcat strigător la cer."

Pe 14 octombrie, Republica Moldova a devenit al 35-lea stat-membru al Consiliului Europei care a ratificat Convenția de la Istanbul. Decizia a fost votată de 54 deputați PAS. Astfel, țara noastră se angajează să asigure prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate în domeniu. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei și servicii de consiliere psihologică şi juridică pentru acestea. Arhiepiscopului Markel a devenit cunoscut în spațiul public în scrutinul prezidențial din 2016, atunci când a recurs la o retorică misogină chemând creștinii să voteze contra Maiei Sandu. Un an mai târziu, în 2017, în calitate de președinte, Dodon l-a decorat pe Markel cu ordinul „Bogdan Întemeietorul”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie