Medici susțin că, dacă săptămâna trecută erau mai mulți doritori de a se imuniza, acum nu se mai formează cozi
Social 12 mai 2021, 19:43 | 9292

Dacă săptămâna trecută se formau cozi la centrele de vaccinare din capitală, iar autoritățile anunțau un număr record de persoane imunizate într-o singură zi, astăzi situația arată total altfel. Vacanța de Paște, când imunizarea a fost întreruptă, dar și epuizarea rapidă a dozelor de vaccin rusesc, repartizate săptămâna trecută, și-ar fi lăsat amprenta, spun medicii. Oamenii pe care i-am întâlnit la centrele de imunizare spun că își doresc să revină cât mai curând la normalitate.

După ce ieri autoritățile au anunțat lansarea graduală a etapei a treia de vaccinare, astăzi la Asociația Medical-Teritorială din sectorul centru, am surprins primii doritori din această categorie de a-și administra serul anti-COVID.

Potrivit medicilor, comparativ cu săptămâna trecută, sunt mai puțini doritori de a se imuniza.

VICTORIA MOISEI, asistent medical, AMT Centru: "Bine au fost și sărbătorile, multe persoane au avut alte preocupări. -Cine vine cel mai des să se vaccineze? - Acum, la moment, persoanele mai în vârstă, este o categorie de persoane tinere, care menționează că ei vor să plece undeva, dar la cât eu întreb, sunt mai mulți bunici și bunei."

La Asociația Medical-Teritorială Buiucani au ajuns primele doze de CoronaVac. 15 oameni au fost vaccinați cu acest ser. Vaccinul chinezesc este solicitat preponderent de tineri, spun medicii.

SVETLANA BARBACARI, asistent medical AMT BUIUCANI: "CoronaVac-ul este un vaccin comod din motiv că este într-o singură doză, adică fiecare pacient are doza lui individuală. Este un vaccin comod pentru că doza a doua se realizează peste 28 de zile în comparație cu AstraZeneca, care durează opt săptămâni. Este un vaccin solicitat mai mult de tineri, pentru că ei altfel conștientizează, ei spun că s-au informat și sunt foarte deschiși pentru vaccinul CoronaVac la noi în țară."

Fluxul mare de persoane care s-au imunizat săptămâna trecută se datorează repartizării dozelor de vaccin Sputnik V în centrele de imunizare, afirmă medicii. La centrul de vaccinare din Buiucani au ajuns 1050 de doze, care s-au epuizat în trei zile.

LINA BARANOV, director adjunct al AMT BUIUCANI: "Săptămâna trecută știți foarte bine, că a fost un vaccin intrat în țară, care a fost așteptat de un anumit contingent de persoane. Cei care erau în lista de așteptare a medicului de familie a fost invitați, de aceea fluxul a fost mărit. Sperăm odată cu lansarea etapei trei să vină deja și cei tineri în număr mare, având în vedere că este lansată și platforma de vaccinare îndemnăm pacienții să acceseze această platformă."

În total, conform datelor Ministerului Sănătății, în zilele de 8, 9 și 10 mai, în Moldova s-au vaccinat împotriva COVID-19 doar 632 de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie