Atentatul islamist a suscitat emoţie şi groază în ţară. În capitală, purtând pancarte pe care stătea scris 'Nu totalitarismului gândirii' sau 'Sunt profesor', participanţii l-au comemorat în linişte pe bărbatul ucis după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed. ”Je suis Samuel”, s-a scandat printre manifestanţi. Adunări similare au avut loc şi în alte mari oraşe, precum Lyon şi Lille. La Paris, manifestanţii s-au reunit în Place de la République, epicentrul uriaşului marş din 11 ianuarie 2015, care a strâns în jur de 1,5 milioane de participanţi după atentatele islamiste de la Charlie Hebdo şi magazinul Hyper Cacher.

Miercuri se va desfăşura un omagiu naţional, în coordonare cu familia profesorului asasinat, a comunicat preşedinţia franceză, fără a preciza locul în care va avea loc ceremonia.

Samuel Paty, un tată de familie în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat vineri după-amiază în apropierea liceului unde preda, într-o zonă liniştită dintr-o suburbie din vestul Parisului. Asasinul, Abdoullakh Anzorov, un tânăr refugiat de origine cecenă, a fost împuşcat mortal de poliţie în aceeaşi zi.

În total, 11 persoane au fost reţinute şi plasate în arest preventiv începând de vineri seară, printre ei aflându-se apropiaţi ai atacatorului, dar şi un părinte care avusese un diferend cu profesorul în legătură cu caricaturile profetului Mohamed arătate în clasă, scrie AGERPRES.